Chokladbullar

Choklad är gott som fyllning i bullar, detta receptet innehåller hackad mörk choklad.

Du behöver

Deg

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 175 gram smör
  • 5dl mjölk
  • 1,5 dl socker
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl special

Fyllning

  • 75 g smör
  • 1/2 dl florsocker
  • 2 tsk kakao
  • 100 gram mörk choklad

Gör så här:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och vanilj. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.

Rör samman rumsvarmt smör, florsocker och kakao till en jämn smet. Grovhacka chokladen.

Bred ut fyllningen över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.

Strö chokladen över hela ytan.

Rulla samman degen, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.

Mät och skär degen i cirka 30 skivor. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

Lägg helst bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten men chokladen brukar smälta ut och bränner lätt på plåten.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något på galler och pudra med kakao eller florsocker om du vill dekorerar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Suss
13 juli 2014

använd pizzaslicer istället för kniv ;) superenkelt. Ska prova denna fyllning idag. Men använder annat degrecept :D

Kommentar av osignerat
28 april 2011

wow vad got

Kommentar av Anna
9 februari 2011

Sveriges i särklass bästa bullrecept! Tusen tack för det! Lät bullarna jäsa en timme och dom blev himmelska. Ska kanske tillägga att jag hade vit chocklad också, som en extra touch!

Redaktionens kommentar
Härligt att höra!
Kommentar av bullBAKARN
20 augusti 2009

Sveriges bästa recept sida in my opinion!

Redaktionens kommentar
Tackar och bockar!

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Brownies

Blondies - brownies med vit choklad

Brownies är chokladälskarens favoritkaka. Variera med blondies på vit choklad!

browniesrecept.se

Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

kokasylt.se


Bagels

Frukt eller choklad

Finns det någonting läckrare än nybakade bagels? Gör söta eller salta bröd efter smak!

Bagels är brödet som sticker ut lite extra. Med sin lite kompakta konsistens och speciella smak som kommer av att brödet både kokas och gräddas i ugn. Det är inte så svårt att baka bagels! Och när du väl upptäckt det bakar du lätt varianter av alla slag. Goda chokladbagels, bagels med frukt eller ostbagels?

Bagels går också utmärkt att servera som tilltugg till soppan, eller klassiskt som snabblunch, fyllda med till exempel färskost!

 bagelsrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...