Är gammal jäst farlig?

Hejsan!

Jag undrar är det "farligt" att använda sig av gammal jäst (så länge den inte är möglig såklart!)?

- DeLinda

Har aldrig hört att det skulle vara farligt. Dock kan gammal jäst tappa sin kraft, men det är ju ett annat problem.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Gammelfar
27 maj 2013

Hur vet man att jästen är möglig då?

Redaktionens kommentar
Det är inte svårt att se. Jäst kan ha en lite vitaktig yta när den är färsk. Lite torr och brun i kanterna är heller inga problem. Är den däremot grön eller luden - släng den!
Kommentar av osignerat
22 mars 2012

hur farligt är det om man bakar med en jäst som är en vecka gammal ,

Redaktionens kommentar
Det ska inte vara farligt alls (se svaret ovan) såvida jästen inte är möglig. Bakegenskaperna kan bli sämre när jästen är gammal, titta och känn helt enkelt på den!
Kommentar av Erika
11 maj 2011

Kan man fortfarande använda 2 år gammal torrjäst om det är akut?




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakakaka

Mera muffins!

Muffins är mums! Baka ett nytt recept på blåbärsmuffins med graham.

bakakaka.se

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se


Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

Vitt ris och pasta har fått allt större konkurrens de senaste åren. Couscous finns på många middagsbord, bulgur likaså. Vill du bredda smaken ytterligare, prova naketkorn, ett sädesslag som odlades och åts i landet många hundra år tillbaka. Odlas åter och hittas inte bara i hälsokostbutiken utan ibland även i mataffären. Gott i sallader, i brödbaket och som perfekt tillbehör till en hemlagad falafel eller vegoburgare. Passar utmärkt till svamp eller ugnsbakad aubergine.

 veganrecept.se