Är gammal jäst farlig?

Hejsan!

Jag undrar är det "farligt" att använda sig av gammal jäst (så länge den inte är möglig såklart!)?

- DeLinda

Har aldrig hört att det skulle vara farligt. Dock kan gammal jäst tappa sin kraft, men det är ju ett annat problem.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Gammelfar
27 maj 2013

Hur vet man att jästen är möglig då?

Redaktionens kommentar
Det är inte svårt att se. Jäst kan ha en lite vitaktig yta när den är färsk. Lite torr och brun i kanterna är heller inga problem. Är den däremot grön eller luden - släng den!
Kommentar av osignerat
22 mars 2012

hur farligt är det om man bakar med en jäst som är en vecka gammal ,

Redaktionens kommentar
Det ska inte vara farligt alls (se svaret ovan) såvida jästen inte är möglig. Bakegenskaperna kan bli sämre när jästen är gammal, titta och känn helt enkelt på den!
Kommentar av Erika
11 maj 2011

Kan man fortfarande använda 2 år gammal torrjäst om det är akut?




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bagels

Frukt eller choklad

Finns det någonting läckrare än nybakade bagels? Gör söta eller salta bröd efter smak!

bagelsrecept.se

Glass

Mera glass!

Finns det något godare än glass? Yoghurt- och saffransglass känns lyxigt och friskt!

glassrecept.nu


Glutenfria småkakor

Glutenfritt kalas med smaker för alla!

Att ordna riktigt god fika utan vanligt mjöl måste inte vara svårt. Hembakade chokladkakor är småkakor som alla kan njuta av!

Allt fler behöver glutenfri kost och även om du själv tål mjöl är det inte ovanligt att dina gäster inte gör det. Men att baka glutenfria småkakor brukar gå lätt och bli riktigt gott!
Ett bra knep är att kombinera bovete och havregryn. Se bara till att köpa garanterat glutenfria havregryn – det finns på den glutenfria hyllan i butiken.
Glutenfria havrekakor är knapriga och smakrika kakor i klassisk småkakestil – perfekta till kaffe eller te! Knapriga små skorpor med kanel och fint kras är inte bara goda utan också vackra på kakfat eller som present i en vacker glasburk. Och riktigt goda chokladkakor behöver inte heller innehålla gluten!
Eller gör superenkla kokostoppar – en klassisk småkaka som är naturligt glutenfri!
Vill du sedan att fikabordet ska digna lägger du lätt till en glutenfri kladdkaka, en sockerkaka eller kanske en paj? Alla frukt– och bärpajer är enkla att göra glutenfria. Till exempel en glutenfri björnbärspaj som passar fint som varmt inslag när man vill lyxa till det!
Trevlig fika för alla!

 glutenfriarecept.se