Är gammal jäst farlig?

Hejsan!

Jag undrar är det "farligt" att använda sig av gammal jäst (så länge den inte är möglig såklart!)?

- DeLinda

Har aldrig hört att det skulle vara farligt. Dock kan gammal jäst tappa sin kraft, men det är ju ett annat problem.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Gammelfar
27 maj 2013

Hur vet man att jästen är möglig då?

Redaktionens kommentar
Det är inte svårt att se. Jäst kan ha en lite vitaktig yta när den är färsk. Lite torr och brun i kanterna är heller inga problem. Är den däremot grön eller luden - släng den!
Kommentar av osignerat
22 mars 2012

hur farligt är det om man bakar med en jäst som är en vecka gammal ,

Redaktionens kommentar
Det ska inte vara farligt alls (se svaret ovan) såvida jästen inte är möglig. Bakegenskaperna kan bli sämre när jästen är gammal, titta och känn helt enkelt på den!
Kommentar av Erika
11 maj 2011

Kan man fortfarande använda 2 år gammal torrjäst om det är akut?




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

halloweenrecept.se

Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

glutenfriarecept.se


Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

Paj är lättlagad mat. Och god! En stor fördel är att de flesta matpajer går utmärkt att göra i förväg och värma just när det är tid.

Ett nytt recept som gör sig kall eller ljummen är polentapaj - en god, vegetarisk paj där pajen ska svalna helt innan fyllningen stelnat. En perfekt paj att göra i förväg alltså och en fin smakkombination, med majsgryn, oliver, rosmarin, vitlök och lagrad ost.

Servera kall eller värm strax innan serveringen. Soltorkade tomater, rostade solrosfrön och en god sallad passar fint till!

Smakfull helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se