Jäsa deg i mikron?

Jag har hört talas om att det går att jäsa degen i micro... Går det och hur i sådana fall?

- Anna PS

Det går att snabbjäsa i mikro, även om jag inte direkt rekommenderar det. Om du har bullar som du jäst och sedan frusit så kan det vara en poäng. Då tar du fram frysta, lite jästa bullar och mikrar dem några sekunder för att de ska komma igång och snabbjäsa. Sedan bakar du av dem i vanlig ugn med det samma. Ett snabbt sätt att få nybakat - om du förberett väl alltså!

Men att snabbjäsa hela degen brukar ge ojämna bakverk. Det blir bättre smak och jämnare bullar och du jäser lite långsammare. Har du en deg som har svårt att komma igång att jäsa och det är bråttom (och du vet att det inte är något fel på den) så kan du prova att värma i mikron några sekunder. Men ta det nätt så inte degen kokar och jäsningen istället stannar av.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lättlagat

Snabbmat

Snabblagat måste inte vara halvfabrikat. Gör en snabb omelett och du har middag på nolltid.

omelettrecept.se

Helgtipset

Broccolipaj

En god paj passar lika bra till fredagmiddag som på buffébordet. Eller gör den klassiska broccolipajen med ädelost och packa ner i utflyktskorgen!

pajrecept.se


Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

Vackert röda lingon tittar fram lite här och var och passar med sin syrliga smak både till matlagning och som ett uppfriskande tillskott i bakningen. Variera husmansrätten köttbullar med lingonsylt och laga köttbullarna på viltfärs, för att uppleva lingonens förmåga att ta fram den vilda smaken, precis som till vildsvinsskav. Till efterrätt passar en lingondessert med kanel- och kardemummagrädde - kryddor som är smakkompisar till lingon. För all del, lingonpaj passar fint det också, välj själv!

 bärrecept.se