Jäsa deg i mikron?

Jag har hört talas om att det går att jäsa degen i micro... Går det och hur i sådana fall?

- Anna PS

Det går att snabbjäsa i mikro, även om jag inte direkt rekommenderar det. Om du har bullar som du jäst och sedan frusit så kan det vara en poäng. Då tar du fram frysta, lite jästa bullar och mikrar dem några sekunder för att de ska komma igång och snabbjäsa. Sedan bakar du av dem i vanlig ugn med det samma. Ett snabbt sätt att få nybakat - om du förberett väl alltså!

Men att snabbjäsa hela degen brukar ge ojämna bakverk. Det blir bättre smak och jämnare bullar och du jäser lite långsammare. Har du en deg som har svårt att komma igång att jäsa och det är bråttom (och du vet att det inte är något fel på den) så kan du prova att värma i mikron några sekunder. Men ta det nätt så inte degen kokar och jäsningen istället stannar av.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

hembakatbrod.se

Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

scones.se


Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

Äppelsorter skiljer sig mycket åt i smak och konsistens. Prova att koka äppelmos på ett syrligt, fast äpple och ett lösare, sött äpple så får du se! Det är alltså inte så dumt att koka flera satser. Vill du ändå smaksätta moset är kanelkryddat mos alltid gott! Squash- och äppelmarmeladen får smak av flera goda kryddor och passar kanske på en ostbricka framåt jul - eller på rostat bröd till frukost.

 kokasylt.se