Jäsa deg i mikron?

Jag har hört talas om att det går att jäsa degen i micro... Går det och hur i sådana fall?

- Anna PS

Det går att snabbjäsa i mikro, även om jag inte direkt rekommenderar det. Om du har bullar som du jäst och sedan frusit så kan det vara en poäng. Då tar du fram frysta, lite jästa bullar och mikrar dem några sekunder för att de ska komma igång och snabbjäsa. Sedan bakar du av dem i vanlig ugn med det samma. Ett snabbt sätt att få nybakat - om du förberett väl alltså!

Men att snabbjäsa hela degen brukar ge ojämna bakverk. Det blir bättre smak och jämnare bullar och du jäser lite långsammare. Har du en deg som har svårt att komma igång att jäsa och det är bråttom (och du vet att det inte är något fel på den) så kan du prova att värma i mikron några sekunder. Men ta det nätt så inte degen kokar och jäsningen istället stannar av.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

morotskaka.com

Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

smakakor.se


Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

När pizzasuget sätter in är det svårt att stå emot. Men det finns sätt att baka en god pizza på nästan samma tid som du går till pizzerian. Är du planerad gör du en långjäst deg som ligger i kylen, färdig att baka ut när du kommer hem. Eller så slänger du ihop en snabb pizzadeg som får jäsa medan du river osten. Riktigt bråttom? Gör sconespizza som bara tar några minuter att bland ihop. Tips: Lägg pizzan på bakplåtspapper och dra över på en förvärmd plåt innan du sätter in den i ugnen så får du godare botten. Sen är det bara att välja pålägg efter behag. Margherita, capricciosa, gorgonzola, vegetarisk

 bakapizza.se