Jäsa deg i mikron?

Jag har hört talas om att det går att jäsa degen i micro... Går det och hur i sådana fall?

- Anna PS

Det går att snabbjäsa i mikro, även om jag inte direkt rekommenderar det. Om du har bullar som du jäst och sedan frusit så kan det vara en poäng. Då tar du fram frysta, lite jästa bullar och mikrar dem några sekunder för att de ska komma igång och snabbjäsa. Sedan bakar du av dem i vanlig ugn med det samma. Ett snabbt sätt att få nybakat - om du förberett väl alltså!

Men att snabbjäsa hela degen brukar ge ojämna bakverk. Det blir bättre smak och jämnare bullar och du jäser lite långsammare. Har du en deg som har svårt att komma igång att jäsa och det är bråttom (och du vet att det inte är något fel på den) så kan du prova att värma i mikron några sekunder. Men ta det nätt så inte degen kokar och jäsningen istället stannar av.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se