Gifflar med nötkräm
Rena rama godiset, förklätt till frukost eller fint till fika.
Du behöver
Deg
- 50 g jäst för söta degar
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- ca 800 g mjöl (13-14 dl)
- 1/2 dl strösocker
- 1 tsk salt
Fyllning
- 150-200 g hasselnötskräm
- 1 ägg, till pensling
- ev hackade nötter eller mandlar till garnering
Gör så här:
32 stycken
Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen tills den är fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös i lite av mjölken. Tillsätt resten av vätskan. Blanda ner hälften av mjölet, socker och salt och sedan resten av mjölet lite i sänder. Arbeta degen smidig i maskin i cirka 10 minuter (eller för hand, 15 minuter). Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en rundel, cirka 25-30 centimeter i diameter, och skär två kors tvärs över så att rundeln delas i 8 trianglar. Lägg cirka 1 tesked av fyllningen på varje triangel på den bredaste delen och rulla samman till en riktigt tät rulle. Nyp samman kanterna om det behövs. Böj något och lägg på en plåt med skarven nedåt. Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt över flagad mandel eller hackade nötter. Låt jäsa i ytterligare cirka 45-60 minuter.
Grädda gifflarna mitt i ugnen i 225 graders ugnsvärme i cirka 8 minuter.