Gifflar med nötkräm

Rena rama godiset, förklätt till frukost eller fint till fika.

Du behöver

Deg

  • 50 g jäst för söta degar
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • ca 800 g mjöl (13-14 dl)
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 150-200 g hasselnötskräm
  • 1 ägg, till pensling
  • ev hackade nötter eller mandlar till garnering

Gör så här:

32 stycken

Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen tills den är fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös i lite av mjölken. Tillsätt resten av vätskan. Blanda ner hälften av mjölet, socker och salt och sedan resten av mjölet lite i sänder. Arbeta degen smidig i maskin i cirka 10 minuter (eller för hand, 15 minuter). Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en rundel, cirka 25-30 centimeter i diameter, och skär två kors tvärs över så att rundeln delas i 8 trianglar. Lägg cirka 1 tesked av fyllningen på varje triangel på den bredaste delen och rulla samman till en riktigt tät rulle. Nyp samman kanterna om det behövs. Böj något och lägg på en plåt med skarven nedåt. Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt över flagad mandel eller hackade nötter. Låt jäsa i ytterligare cirka 45-60 minuter.

Grädda gifflarna mitt i ugnen i 225 graders ugnsvärme i cirka 8 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Enkel helglyx

Festpotatis till helgen

Helgmiddag med klass ordnar du lätt med pepparrotspotatis i ugn!

helgmenyn.se

Soppa

Soppa räddar vardagen

En gryta full med ångande tomatsoppa, till det en bit gott bröd. Vad sägs om en sådan vardagsmiddag?

sopprecept.se


Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

Förr las lutfisken i blöt till Annadagen, nionde december, men gamla traditioner ger vika för nya. Förbered pepparkaksbaket kvällen innan genom att göra degen klar och ställa den svalt. Vårt nya grundrecept på pepparkakor är gjort på farinsocker och har härligt kryddig smak. Läs våra tips om du är osäker inför baket! Det finns gott om recept att välja på, såväl skurna pepparkakor som vita pepparkakor.

Kanske ska barnen vara med och baka? Ladda upp med extra kavlar, förkläden och en rejäl omgång kristyr. Det är nämligen väldigt roligt att dekorera pepparkakorna!

 pepparkaksrecept.se