Gifflar med nötkräm

Rena rama godiset, förklätt till frukost eller fint till fika.

Du behöver

Deg

  • 50 g jäst för söta degar
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • ca 800 g mjöl (13-14 dl)
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 150-200 g hasselnötskräm
  • 1 ägg, till pensling
  • ev hackade nötter eller mandlar till garnering

Gör så här:

32 stycken

Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen tills den är fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös i lite av mjölken. Tillsätt resten av vätskan. Blanda ner hälften av mjölet, socker och salt och sedan resten av mjölet lite i sänder. Arbeta degen smidig i maskin i cirka 10 minuter (eller för hand, 15 minuter). Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en rundel, cirka 25-30 centimeter i diameter, och skär två kors tvärs över så att rundeln delas i 8 trianglar. Lägg cirka 1 tesked av fyllningen på varje triangel på den bredaste delen och rulla samman till en riktigt tät rulle. Nyp samman kanterna om det behövs. Böj något och lägg på en plåt med skarven nedåt. Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt över flagad mandel eller hackade nötter. Låt jäsa i ytterligare cirka 45-60 minuter.

Grädda gifflarna mitt i ugnen i 225 graders ugnsvärme i cirka 8 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

bakakaka.se

Julkakor i långpanna

Julkakor till alla

Dela julsmakerna med fler - baka julig äppelkaka i långpanna!

julkakor.se


Glutenfria småkakor

Glutenfritt kalas med smaker för alla!

Att ordna riktigt god fika utan vanligt mjöl måste inte vara svårt. Hembakade chokladkakor är småkakor som alla kan njuta av!

Allt fler behöver glutenfri kost och även om du själv tål mjöl är det inte ovanligt att dina gäster inte gör det. Men att baka glutenfria småkakor brukar gå lätt och bli riktigt gott!
Ett bra knep är att kombinera bovete och havregryn. Se bara till att köpa garanterat glutenfria havregryn – det finns på den glutenfria hyllan i butiken.
Glutenfria havrekakor är knapriga och smakrika kakor i klassisk småkakestil – perfekta till kaffe eller te! Knapriga små skorpor med kanel och fint kras är inte bara goda utan också vackra på kakfat eller som present i en vacker glasburk. Och riktigt goda chokladkakor behöver inte heller innehålla gluten!
Eller gör superenkla kokostoppar – en klassisk småkaka som är naturligt glutenfri!
Vill du sedan att fikabordet ska digna lägger du lätt till en glutenfri kladdkaka, en sockerkaka eller kanske en paj? Alla frukt– och bärpajer är enkla att göra glutenfria. Till exempel en glutenfri björnbärspaj som passar fint som varmt inslag när man vill lyxa till det!
Trevlig fika för alla!

 glutenfriarecept.se