Gifflar med nötkräm

Rena rama godiset, förklätt till frukost eller fint till fika.

Du behöver

Deg

  • 50 g jäst för söta degar
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • ca 800 g mjöl (13-14 dl)
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 150-200 g hasselnötskräm
  • 1 ägg, till pensling
  • ev hackade nötter eller mandlar till garnering

Gör så här:

32 stycken

Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen tills den är fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös i lite av mjölken. Tillsätt resten av vätskan. Blanda ner hälften av mjölet, socker och salt och sedan resten av mjölet lite i sänder. Arbeta degen smidig i maskin i cirka 10 minuter (eller för hand, 15 minuter). Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en rundel, cirka 25-30 centimeter i diameter, och skär två kors tvärs över så att rundeln delas i 8 trianglar. Lägg cirka 1 tesked av fyllningen på varje triangel på den bredaste delen och rulla samman till en riktigt tät rulle. Nyp samman kanterna om det behövs. Böj något och lägg på en plåt med skarven nedåt. Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt över flagad mandel eller hackade nötter. Låt jäsa i ytterligare cirka 45-60 minuter.

Grädda gifflarna mitt i ugnen i 225 graders ugnsvärme i cirka 8 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu


Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

Fettisdagen är den traditionella dagen att njuta sin semla. Och även om det idag är få som håller på den katolska fastan och laddar med fastlagsbröd så är semmeldagen någonting värt att fira. Vi älskar semlor! Hembakat är godast och en klassisk semla känns helt rätt! Är ni många till fikat är semmelkransen ett gott tips. Kanske väljer du hetvägg? En god tradition, helt klart!

 semlor.nu