Kanelbullar med mandel och russin

Kanelbullar med hackad mandel och russin i fyllningen. Godisbullar av värsta sorten!

Du behöver

Bulldeg

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 5dl mjölk
  • ca 1,5 l (900g) vetemjöl special
  • 2 dl (160g) socker
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl hel mandel (50g)
  • 1 dl russin (55g)
  • 1 1/2 msk kanel
  • (Hackad mandel till dekoration)

Gör så här:

Cirka 30 stora bullar eller 45 små

Vill du att jäsningen ska komma igång snabbare kan du värma mjölken till 37 grader men det är inte nödvändigt.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma och mjölken.

Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Blanda ner det mjuka smöret och sockret. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt saltet.

Knåda i ungefär 12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en fyrkant, cirka 40X40 cm.

Hacka eller mixa mandeln och rör samman den med rumsvarmt smör, russin och kanel tills allt är väl blandat. (Om smöret är kallt och hårt - skiva det med osthyvel så mjuknar det snabbare.)

Bred ut fyllningen jämnt över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.

Rulla samman degen med fyllningen i, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.

Mät och skär degen i 30 skivor, om du vill ha stora bullar, och 45 för små bullar. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

Lägg bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö eventuellt över mera hackad mandel som dekoration.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader (något lägre värme och kortare tid om du använder vamluftsugn) i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något, gärna under bakduk, på galler. Serveras varma eller ljumma!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se