Vaniljbullar

Vaniljbullar är riktig läckra och går fint att baka som snäckor. Här är en enkel och god fyllning jag själv använde när jag drev café.

Du behöver

Deg

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 175 gram smör
  • 5dl mjölk
  • 2 dl rårörssocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl special

Fyllning

  • 2 äggulor
  • 100-150 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 tsk vaniljpulver eller 2 msk vaniljsocker

Gör så här:

30 stora bullar eller 45 små

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och vanilj. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.

Rör samman rumsvarmt smör, äggulor, socker och vanilj till en jämn smet.

Bred ut fyllningen över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.

Rulla samman degen, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.

Mät och skär degen i 30 eller 45 skivor. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

Lägg helst bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Det är svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något på galler och servera nygräddade!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
15 april 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
14 april 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
12 april 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
10 april 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
8 april 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
7 april 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av I do agree with all the ideas you have introduced for your post. They are really convincing and can certainly work. Still, the posts are very brief for newbies. May you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post. cgkekaddeegbdaed
6 april 2016

I do agree with all the ideas you have introduced for your post. They are really convincing and can certainly work. Still, the posts are very brief for newbies. May you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post. cgkekaddeegbdaed

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av I'm curious to uncover out what blog system youre employing? Im experiencing some small security troubles with my latest weblog and Id like to locate something more safeguarded. Do you've any recommendations? agebekeedkaeedce
7 juni 2014

I'm curious to uncover out what blog system youre employing? Im experiencing some small security troubles with my latest weblog and Id like to locate something more safeguarded. Do you've any recommendations? agebekeedkaeedce

Kommentar av dyk
3 februari 2013

Goda,men ack så stora, det blev ungefär som butterkakor, 32 st. Om man hade kavlat ut degen till 40x40 cm som det stod i receptet, hur stora hade dom då blivit?

Kommentar av Anne
22 april 2012

Mina favvobullar!!:)

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »

Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Nudelwok

Snabb nudelwok till vardag och fest

Kryddig kycklingwok på nudlar eller kanske en nudelsallad med lax?

kycklingrecept.nu

Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

bakapizza.se


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...