Vaniljbullar - Bakabullar

Vaniljbullar

Vaniljbullar är riktig läckra och går fint att baka som snäckor. Här är en enkel och god fyllning jag själv använde när jag drev café.

Du behöver

Deg

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 175 gram smör
  • 5dl mjölk
  • 2 dl rårörssocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl special

Fyllning

  • 2 äggulor
  • 100-150 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 tsk vaniljpulver eller 2 msk vaniljsocker

Gör så här:

30 stora bullar eller 45 små

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och vanilj. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.

Rör samman rumsvarmt smör, äggulor, socker och vanilj till en jämn smet.

Bred ut fyllningen över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.

Rulla samman degen, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.

Mät och skär degen i 30 eller 45 skivor. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

Lägg helst bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Det är svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något på galler och servera nygräddade!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av I'm curious to uncover out what blog system youre employing? Im experiencing some small security troubles with my latest weblog and Id like to locate something more safeguarded. Do you've any recommendations? agebekeedkaeedce
7 juni 2014

I'm curious to uncover out what blog system youre employing? Im experiencing some small security troubles with my latest weblog and Id like to locate something more safeguarded. Do you've any recommendations? agebekeedkaeedce

Kommentar av dyk
3 februari 2013

Goda,men ack så stora, det blev ungefär som butterkakor, 32 st. Om man hade kavlat ut degen till 40x40 cm som det stod i receptet, hur stora hade dom då blivit?

Kommentar av Anne
22 april 2012

Mina favvobullar!!:)

Kommentar av osignerat
12 april 2012

Måste man använda jäst för söta degar? :)

Svar av Namn/signatur
30 januari 2013

Gör du inte det är de enklare att dom fryser i ugnen.

Kommentar av Johan
12 januari 2012

Vad är rårörsocker? funkar det med strösocker? ^^

Redaktionens kommentar
Rårörsocker är mycket mindre raffinerat än vitt socker. Det är mörkare i färgen och har en lite fylligare smak. Det går fint också med vanligt strösocker!
Kommentar av tatli
27 juni 2011

mina bullar jäste inte i bunken! kan de bero på att jag la i för lite mjöl?? låter dom jäsa i bakformarna i stället!! Eller blir de för torra?

Redaktionens kommentar
Om det inte jäser i bunken låter det som om något gått fel med jästen. Kanske dålig jäst, för varm degvätska eller för mycket mjöl i degen?
Kommentar av osignerat
9 maj 2011

jättegoda bullar!!! kommer att baka flera gånger!

Kommentar av Anoniym
20 mars 2011

Jag älskar dom dom var pärfäkt i smak okså:)

Kommentar av Anonym
7 februari 2011

Hur långt tar det att laga bullarna

Kommentar av Sugarcube
14 mars 2010

Jag bakade dessa i ett försök att efterlikna vaniljbullarna hos Espresso House. Smakmässigt har de mycket gemensamt. Smaskigt värre! Men oj, vad de jäste. Storlek: dasslock!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Påskmeny

Påskens alla smaker på samma buffé!

Påsken ger hopp om våren! Vi bjuder på en grön påskbuffé, med många äggrätter och med hemlagat påskgodis i påskäggen.

Vårljus och ett välfyllt påskbord ger verkligen vårkänslor. Förr var det först nu som hönsen började lägga ägg efter vintern. Även idag äter vi extra mycket just till påsk.
Vi föreslår en lite grönare påskbuffé i år! Gör en bra grund som mättar många gäster och passar till de flesta smaker. En god potatissallad, buljongkokt potatis och en varm gratäng är bra tillbehör, om du inte vill servera Janssons frestelse. Servera hembakat bröd som passar till sill och ost. Välj gärna lammstek i olivolja om du vill servera stek till varmrätt – lammrostbiff är ett gott alternativ! Hemmagravad lax är himmelsk gott men inkokt lax passar mins lika bra på buffébordet.
Håll efterrätten enkel efter all god mat! En bärpaj på bär från frysen eller en fruktmaräng passar perfekt. Eller gör glace au four: Kall glass under ett täcke av sylt eller bär och varm maräng.
Finns det någon plats för sötsaker kvar sparar vi den till påskägget: Hemgjord citronfudge , arraksägg och chokladkrisp
En riktigt skön påsk önskar redaktionen! Och glöm inte att fånga vårsolen om den skymtar fram!

 påskmat.se

Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

pannkakor.se

Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

scones.se


Kladdkakor

Kladdigare kakor!

Någon som gillar kladdkakor? Baka en chokladstinn kaka, hitta nya favoriter och njut...

När jag drev café var kladdkakan en av våra verkliga storsäljare - vi älskar kladdkaka i detta land!

Kanske för att det finns en kladdkakaka för varje tillfälle.Vardagsfika eller buffé, barnkalas eller släktträff ? kladdkakan platsar och är lätt att lyckas med.

Prova en god kladdkaka med mörk choklad, eller kanske en seg och härlig kolakladdkaka?

Kladdkaka går också fint att baka helt utan ägg ? prova ett recept på chokladkladdkaka. För den som inte tål gluten finns en glutenfri variant. Och självklart går det att göra en god kladdkaka helt mjölkfri!

De knappa 20 minuter det tar att grädda kakan räcker fint för att duka och brygga kaffe. Om du inte använder tiden till att slicka ren bunken, förstås!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...