Äppelbullar med äppelmos
Riktigt läckra bullar som är lätta att lyckas med. Vi använder äppelmos - både snabbt och gott!
Du behöver
Bulldeg
- 5dl mjölk
- 50 gram jäst (för söta degar)
- 150 gram smör
- 2 tsk stött kardemumma
- 2 tsk vaniljsocker
- 120g socker (1 1/2 dl)
- 900 g vetemjöl special (ca 1,5 l)
- 1 tsk salt
Fyllning
- 50 g smör
- 2 msk socker
- 1 tsk kanel
- 2 dl äppelmos
- 1 ägg
- pärlsocker
Gör så här:
Cirka 36 bullar.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda i 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Undertiden som degen jäser gör du fyllningen. Låt smöret stå i rumsvärme så det blir mjukt. Blanda det med kanel och socker.
Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 45X45 cm.
Skär degen i 36 rutor. Bred lite av smörblandningen på varje ruta och lägg en tesked äppelmos i mitten av rutan.
Nyp ihop hörnen på varje ruta så att ett knyte bildas och lägg knytena i bullformar på en plåt.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker som dekoration.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
Det är svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något under bakduk, på galler.