Äppelbullar med äppelmos

Riktigt läckra bullar som är lätta att lyckas med. Vi använder äppelmos - både snabbt och gott!

Du behöver

Bulldeg

  • 5dl mjölk
  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 150 gram smör
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 120g socker (1 1/2 dl)
  • 900 g vetemjöl special (ca 1,5 l)
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 50 g smör
  • 2 msk socker
  • 1 tsk kanel
  • 2 dl äppelmos
  • 1 ägg
  • pärlsocker

Gör så här:

Cirka 36 bullar.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Undertiden som degen jäser gör du fyllningen. Låt smöret stå i rumsvärme så det blir mjukt. Blanda det med kanel och socker.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 45X45 cm.

Skär degen i 36 rutor. Bred lite av smörblandningen på varje ruta och lägg en tesked äppelmos i mitten av rutan.

Nyp ihop hörnen på varje ruta så att ett knyte bildas och lägg knytena i bullformar på en plåt.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker som dekoration.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Det är svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något under bakduk, på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu

Glass

Mera glass!

Finns det något godare än glass? Yoghurt- och saffransglass känns lyxigt och friskt!

glassrecept.nu


Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

När pizzasuget sätter in är det svårt att stå emot. Men det finns sätt att baka en god pizza på nästan samma tid som du går till pizzerian. Är du planerad gör du en långjäst deg som ligger i kylen, färdig att baka ut när du kommer hem. Eller så slänger du ihop en snabb pizzadeg som får jäsa medan du river osten. Riktigt bråttom? Gör sconespizza som bara tar några minuter att bland ihop. Tips: Lägg pizzan på bakplåtspapper och dra över på en förvärmd plåt innan du sätter in den i ugnen så får du godare botten. Sen är det bara att välja pålägg efter behag. Margherita, capricciosa, gorgonzola, vegetarisk

 bakapizza.se