Blåbärsbullar

Blåbär och vanilj är läckert i bullarna! Här ett recept på populära bullar jag bakade när jag drev café.

Du behöver

Bullar

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 150 g smör
  • 5dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl special
  • 1 ägg till pensling
  • pärlsocker

Fyllning

  • 100 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 dl blåbärssylt

Gör så här:

Cirka 30 stora bullar eller 45 mindre.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och vanilj. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.

Rör samman rumsvarmt smör, socker och vanilj till en jämn smet.

Bred ut fyllningen över degen - först smör- och sockerblandningen och sedan sylten. Spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.

Rulla samman degen, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.

Mät och skär degen i 30 eller 45 skivor. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

Lägg helst bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något på galler innan de serveras ljumma.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
3 september 2011

Det står att man skall hälla i vaniljsocker i degen. Det borde nog stå kardemumma ist. Annars otroligt goda bullar!!

Kommentar av osignerat
11 augusti 2011

gött

Kommentar av BakOkunnig
17 juni 2011

Eftersom det inte stod att man skulle dela degen i flera bitar innan kavling så gjorde jag inte det vilket resulterade i en större platta än 40*40 vilket i sin tur resulterade i så stora bullar att de omöjligt gick ner i några formar. Återstår att se hur dessa missfoster blir i färdigt skick, just nu jäser de. Nej, jag är inte så bakkunning och behöver UFFÖRLIGA instruktioner.

Kommentar av ^J^
27 april 2011

okunnig som man är, blev det för mycket sylt på =) men väldans gott i alla fall!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pajrecept

Lättlagad fest!

Paj till helgen? Gör någon av de klassiska recepten eller en ny variant av paj med korv och champinjoner!

pajrecept.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu


Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

Hämtpizza går fortare men bakar du din egen pizza kan du njuta av den så mycket mer: Med en deg som gör botten knaprig istället för degig och favoritpåläggen på ser får du en festmåltid som både är godare, nyttigare och billigare än pizzerian. Samla familjen eller kompisarna och gör en stor deg!
Är du ute i tid gör du pizzadeg med fördeg. Det är den perfekta degen för den som vill ha riktigt fint lyft och härlig smak på pizzan. Är det lite mera bråttom går det också att äta gott och hembakat – en klassisk pizzadeg med fin smak men utan fördeg. Och behöver du pizzan riktigt snabbt gör du en snabb pizzadeg!
Vill du ta med pizza på utflykt eller stoppa den i lunchlådan utan att den blir oätligt seg? Då behöver du en mjuk botten som får pizzan att smaka bra även dagen efter. Gör mjuk grahamspizza så är det löst!
Och om du som många idag inte tål gluten kan du njuta av en god, glutenfri pizza med den bästa glutenfria pizzadegen! En deg som både håller ihop fint och smakar riktigt fint.
Trevligt pizzabakning!

 bakapizza.se