![]() ![]() BlåbärsbullarBlåbär och vanilj är läckert i bullarna! Här ett recept på populära bullar jag bakade när jag drev café. Du behöverBullar
Fyllning
Gör så här:Cirka 30 stora bullar eller 45 mindre. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och vanilj. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter. Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm. Rör samman rumsvarmt smör, socker och vanilj till en jämn smet. Bred ut fyllningen över degen - först smör- och sockerblandningen och sedan sylten. Spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det. Rulla samman degen, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen. Mät och skär degen i 30 eller 45 skivor. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv. Lägg helst bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym. Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något på galler innan de serveras ljumma. ![]() ![]() 11 augusti 2011
gött ![]() ![]() ![]() 17 juni 2011
Eftersom det inte stod att man skulle dela degen i flera bitar innan kavling så gjorde jag inte det vilket resulterade i en större platta än 40*40 vilket i sin tur resulterade i så stora bullar att de omöjligt gick ner i några formar. Återstår att se hur dessa missfoster blir i färdigt skick, just nu jäser de. Nej, jag är inte så bakkunning och behöver UFFÖRLIGA instruktioner. ![]() ![]() ![]() 27 april 2011
okunnig som man är, blev det för mycket sylt på =) men väldans gott i alla fall! ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
Det står att man skall hälla i vaniljsocker i degen. Det borde nog stå kardemumma ist. Annars otroligt goda bullar!!