Gifflar med honung

En syndigt god morgon börjar med gifflar, fyllda med honung!

Du behöver

Deg

  • 50 g jäst för söta degar
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • ca 800 g mjöl (13-14 dl)
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 100-150 g honung
  • 1 ägg, till pensling

Gör så här:

32 stycken

Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen tills den är fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös i lite av mjölken. Tillsätt resten av vätskan. Blanda ner hälften av mjölet, socker och salt och sedan resten av mjölet lite i sänder. Arbeta degen smidig i maskin i cirka 10 minuter (eller för hand, 15 minuter). Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en rundel, cirka 25-30 centimeter i diameter, och skär två kors tvärs över så att rundeln delas i 8 trianglar. Lägg cirka 1 tesked av fyllningen på varje triangel på den bredaste delen och rulla samman till en riktigt tät rulle. Nyp samman kanterna om det behövs. Böj något och lägg på en plåt med skarven nedåt. Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt över flagad mandel eller hackade nötter. Låt jäsa i ytterligare cirka 45-60 minuter.

Grädda gifflarna mitt i ugnen i 225 graders ugnsvärme i cirka 8 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Lasagne

Smakfull pasta

En ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit.

lasagne.nu

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se


Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

Kall mjölk och varma kanelbullar... Eller kanske ett helt fat nybakade vaniljbullar till kaffet?

Vi älskar dessa mjuka, söta vetebullar och alla har sin favoritsort. Från de populäraste kanelbullarna till de spännande chokladbullarna.

Att baka sina egna bullar är lätt och roligt och du får garanterat nybakat till fikat. Här hittar du recept, tips och inspiration som får dig att lyckas med bullbaket!

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...