Kanelbullar med äppelmos och mandelmassa

Läckra, mjuka kanelbullar med fin smak av äppelmos och mandel. Riktigt gott recept som räcker till två plåtar stora bullar!

Du behöver

Bulldeg

  • 4dl mjölk
  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 100 gram smör
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 100g socker (drygt 1 dl)
  • 700 g vetemjöl special (ca 12 dl)
  • 1 tsk salt
  • ägg till pensling
  • pärlsocker till dekoration

Fyllning

  • 25 g smör
  • 1 1/2 dl grovriven mandelmassa
  • 1/2 dl farinsocker
  • 1 msk kanel
  • 3/4 dl äppelmos

Gör så här:

Cirka 30 bullar.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma och kanel.

Lös jästen i mjölkblandningen. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg. Mot slutet blandar du i salt och socker.

Knåda i minst 5 minuter, med matberedare eller degblandare. Knådar du för hand så knåda längre. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Medan degen jäser gör du fyllningen. Låt smöret stå i rumsvärme så det blir mjukt. Blanda det med kanel och farin och rör det slätt. Grovriv mandelmassa och blanda den med äppelmoset.

Ta upp degen på bakbord, dela den i två bitar och kvala ut varje del till en rektangel. Bred ut kanelblandningen och ovanpå den ett lager äppelmos. Pensla kanterna av degen med ägg och rulla ihop degen till en rulle med fyllning i. Skär rullen i skivor på cirka 1 1/2 cm. Lägg bullarna i bullformar på bakplåten. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker som dekoration.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Det är svårt att säga exakt hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Värm ugnen till 250 grader. Sätt in bullarna mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda i cirka 10-12 minuter. Låt svalna på galler, gärna under bakduk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Tårta i långpanna

Tårta till alla!

Studenterna springer ut, sommarens fester drar närmre. Baka tårta i långpanna till många!

bakatårta.se

Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

efterratter.se


Efterrätter

Klassiskt!

En god efterrätt kan lyfta vilken måltid som helst! Varför inte en klassisk pudding?

Efterrätter kan vara stora konstverk, perfekt komponerade och fint dekorerade. Men en klassisk, rejäl efterrätt kan många gånger passa minst lika bra. Många äldre rätter är både lättlagade och fungerar bra till vardagsmaten.

Laga en god Ris a la malta som avslutning på middagen, eller prova den gammaldags efterrätten Änglamat till helgen.

Kanske en god Frukmaräng, en smakrik Saffranspannkaka eller en lättlagad Mannagrynspudding.

Klassisk och enkelt brukar sällan vara fel!

 efteratter.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...