Kanelbullar med äppelmos och mandelmassa

Läckra, mjuka kanelbullar med fin smak av äppelmos och mandel. Riktigt gott recept som räcker till två plåtar stora bullar!

Du behöver

Bulldeg

  • 4dl mjölk
  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 100 gram smör
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 100g socker (drygt 1 dl)
  • 700 g vetemjöl special (ca 12 dl)
  • 1 tsk salt
  • ägg till pensling
  • pärlsocker till dekoration

Fyllning

  • 25 g smör
  • 1 1/2 dl grovriven mandelmassa
  • 1/2 dl farinsocker
  • 1 msk kanel
  • 3/4 dl äppelmos

Gör så här:

Cirka 30 bullar.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma och kanel.

Lös jästen i mjölkblandningen. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg. Mot slutet blandar du i salt och socker.

Knåda i minst 5 minuter, med matberedare eller degblandare. Knådar du för hand så knåda längre. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Medan degen jäser gör du fyllningen. Låt smöret stå i rumsvärme så det blir mjukt. Blanda det med kanel och farin och rör det slätt. Grovriv mandelmassa och blanda den med äppelmoset.

Ta upp degen på bakbord, dela den i två bitar och kvala ut varje del till en rektangel. Bred ut kanelblandningen och ovanpå den ett lager äppelmos. Pensla kanterna av degen med ägg och rulla ihop degen till en rulle med fyllning i. Skär rullen i skivor på cirka 1 1/2 cm. Lägg bullarna i bullformar på bakplåten. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker som dekoration.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Det är svårt att säga exakt hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Värm ugnen till 250 grader. Sätt in bullarna mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda i cirka 10-12 minuter. Låt svalna på galler, gärna under bakduk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

bakakaka.se

Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

sopprecept.se


Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

Riktigt bra ingredienser som vispgrädde, smör, äkta vanilj och kanske en nypa havssalt är kanske inte receptet på hälsokost, men väl på bästa sortens lördagsgodis: smörkola. När idéerna på bra gåbortspresenter sinar passar det bra att sätta kastrullen på värmen och sedan slå in kolorna i fint papper och cellofan. Klassiska kolor som chokladkola och gräddkola går garanterat hem hos de flesta. Hårda kolor? Se upp med tandlagningarna!

 kolarecept.se