Kanelbullar med äppelmos och mandelmassa

Läckra, mjuka kanelbullar med fin smak av äppelmos och mandel. Riktigt gott recept som räcker till två plåtar stora bullar!

Du behöver

Bulldeg

  • 4dl mjölk
  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 100 gram smör
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 100g socker (drygt 1 dl)
  • 700 g vetemjöl special (ca 12 dl)
  • 1 tsk salt
  • ägg till pensling
  • pärlsocker till dekoration

Fyllning

  • 25 g smör
  • 1 1/2 dl grovriven mandelmassa
  • 1/2 dl farinsocker
  • 1 msk kanel
  • 3/4 dl äppelmos

Gör så här:

Cirka 30 bullar.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma och kanel.

Lös jästen i mjölkblandningen. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg. Mot slutet blandar du i salt och socker.

Knåda i minst 5 minuter, med matberedare eller degblandare. Knådar du för hand så knåda längre. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Medan degen jäser gör du fyllningen. Låt smöret stå i rumsvärme så det blir mjukt. Blanda det med kanel och farin och rör det slätt. Grovriv mandelmassa och blanda den med äppelmoset.

Ta upp degen på bakbord, dela den i två bitar och kvala ut varje del till en rektangel. Bred ut kanelblandningen och ovanpå den ett lager äppelmos. Pensla kanterna av degen med ägg och rulla ihop degen till en rulle med fyllning i. Skär rullen i skivor på cirka 1 1/2 cm. Lägg bullarna i bullformar på bakplåten. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker som dekoration.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Det är svårt att säga exakt hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Värm ugnen till 250 grader. Sätt in bullarna mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda i cirka 10-12 minuter. Låt svalna på galler, gärna under bakduk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Kladdkakor

Kladdigare kakor!

Någon som gillar kladdkakor? Baka en chokladstinn kaka, hitta nya favoriter och njut...

kladdkakor.se

Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

lasagne.nu


Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

Bullbak är en garanterad myshöjar i köket. Doften är en magnet för att fikasugna. Visst är nygräddare kanelbullar fantastiskt gott. Men vill du ha omväxling går det att baka läckra vaniljbullar, mjuka chokladbullar, goda nougatsnurror eller blåbärsbullar. Själva slår vi ett slag för nygräddade äppelbullar. Perfekt till kaffet, oavsett när du dricker det!

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...