Varför blir bullarna inte saftiga?

Varför blir bullarna inte nog saftiga?

Jag brukar baka kalljästa vaniljbullar. Jag vet inte vad som blir fel, för all fyllning hamnar på plåten. Då lägger jag dessa i bakformar istället och visst blir de saftiga, men inte lika saftiga som jag vill att de ska bli. Vad göra jag för fel.

Receptet är:

150gr smör

10dl vetemjöl

3 dl mjölk

2 ägg

50g jäst

2 msk socker

Fyllning:

100g smör

1dl socker

3msk vaniljsocker

Finfördela det kalla smöret i mjölet. Tillsätt mjölken och de lätt uppvispade äggen. Samt jäst utrörd i socker. Arbeta samman degen.

Vore tacksam för tips!

- Cilla

Det är svårt att säga, men knådning och jäsning är viktiga för ett bra resultat. Titta i grundreceptet för kanelbullar för instruktioner! Degen ska alltså inte bara arbetas ihop utan verkligen knådas, gärna i 15 minuter i maskin - eller dubbla tiden för hand... Var noga med att låta degen jäsa till dubbel storlek vid båda jäsningarna.



Recept och foto: Peppar och salt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

helgmenyn.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se


Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

Vare sig man bakar vanliga lussekatter med enbart smör eller varianten med kesella gäller det att knåda degen och låta dem jäsa ordentligt för ett bra resultat. Att variera genom att baka i olika former är roligt - det finns massor av idéer att hämta från gamla förebilder: kusar, prästens hår och solvagnar är bara några. Tänk bara på att lägga ungefär jämnstora bullar på samma plåt, så de blir färdiga samtidigt!
Saffran är en fantastisk smaksättare värd sin vikt i guld. En riktigt rejäl butterkaka med saffran, fylld med glöggkokta russin och torkade aprikoser blir maffig fika till julbordet eller kaffebrickan vid Luciafirandet!

 julkakor.se