Kanelbullar med yoghurt och russin

God variant av kanelbullar med lite mindre fett och yoghurt i degen. Massor av mandel och russin. Och kanel såklart!

Du behöver

Bulldeg

  • 3 dl matlagningsyoghurt (300g)
  • 25 g jäst
  • Knappt 7 dl vetemjöl (400g)
  • 1/2 dl honung (60g)
  • 1 krm kardemumma
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2 tsk salt

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 1 dl mandel med skal (ca.50g)
  • 1 dl russin (ca.50g)
  • 1 1/2 msk kanel
  • 1 dl äppelmos
  • 1 ägg till pensling

Gör så här:

Cirka 24 bullar.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt yoghurten.

Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Blanda ner honung, kardemumma, olja och salt. Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.

Riv mandelmassan. Hacka eller mixa mandeln grovt, ta undan 2 msk till dekoration. Blanda samman mandelmassa, mandel, russin, kanel och äppelmos.

Bred ut fyllningen jämnt över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.

Rulla samman degen med fyllningen i, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.

Mät och skär degen i 24 skivor för medelstora bullar. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

Lägg bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten. Tänk på att bullarna jäser och behöver mycket plats - vill du har jämna fina bullar så lägg dem glest på plåtarna.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackad mandel som dekoration.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Använder du varmluftsugn så sänk temperature till 200. Låt svalna något under bakduk, på galler. Serveras varma eller ljumma!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

scones.se

Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

hembakatbrod.se


Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

Vad sägs om en klassisk Irish coffe, en fåtölj och en god bok? Eller kanske en Café Orange, när kvällskylan kommer krypande.

Så tänd stearinljusen och hämta favoritfilten. Sen är det bara kaffedrinken som saknas...

 kaffedrinkar.se