Kanelbullar med yoghurt och russin

God variant av kanelbullar med lite mindre fett och yoghurt i degen. Massor av mandel och russin. Och kanel såklart!

Du behöver

Bulldeg

  • 3 dl matlagningsyoghurt (300g)
  • 25 g jäst
  • Knappt 7 dl vetemjöl (400g)
  • 1/2 dl honung (60g)
  • 1 krm kardemumma
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2 tsk salt

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 1 dl mandel med skal (ca.50g)
  • 1 dl russin (ca.50g)
  • 1 1/2 msk kanel
  • 1 dl äppelmos
  • 1 ägg till pensling

Gör så här:

Cirka 24 bullar.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt yoghurten.

Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Blanda ner honung, kardemumma, olja och salt. Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.

Riv mandelmassan. Hacka eller mixa mandeln grovt, ta undan 2 msk till dekoration. Blanda samman mandelmassa, mandel, russin, kanel och äppelmos.

Bred ut fyllningen jämnt över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.

Rulla samman degen med fyllningen i, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.

Mät och skär degen i 24 skivor för medelstora bullar. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

Lägg bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten. Tänk på att bullarna jäser och behöver mycket plats - vill du har jämna fina bullar så lägg dem glest på plåtarna.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackad mandel som dekoration.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Använder du varmluftsugn så sänk temperature till 200. Låt svalna något under bakduk, på galler. Serveras varma eller ljumma!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu

Tårta i långpanna

Tårta till alla!

Studenterna springer ut, sommarens fester drar närmre. Baka tårta i långpanna till många!

bakatårta.se


Halloween

Dags för Halloweenfest!

I helgen blir det Halloweenfirande! Snygg och spöklik cheesecake med hallon är perfekt att bjuda på.

Visst kräver en cheesecake lite förberedelser, men det är den värd! Om tiden är knapp kan en lakritskladdkaka med krossad turkisk peppar passa bättre. Visst hör lakrits och Halloween ihop? Lakrits är också smaksättningen på det bästa hemgjorda Halloweengodiset: lakritskola. Gör förresten i ordning en stor bålskål med blodröd bål när festen är på gång. Härlig och hemsk Halloween önskas alla läsare!

 halloweenrecept.se