Bullarna jäser knappt!

Mina bullar jäser knappt... nästan vid varje tillfälle

Vad tror du jag gör för fel?!

- annika

Om problemet uppstår varje gång så kommer här några förslag på felsökning:

Jästen - är den färsk? Degvätskan - är den lagom varm, inte så varm att jästen dör? Hur är det med mjölmängden? Använd inte mer mjöl än absolut nödvändigt, en torr och fast deg har svårt att jäsa. Använder du mycket socker och fett - det kan hämma jäsningen. Prova i så fall att tillsätta smör och socker när du knådat en stund. Salt - använd salt utan jod, då jod kan störa jäsningen. Knåda degen väl och länge, det är också viktigt.

Skulle det trots allt vara svårt att få igång jäsningen kan det vara lite kallt och dragit i rummet. Testa då att sätta in plåten tillsammans med en skål varmt vatten i en avstängd ugn. Då bör jäsningen komma igång!



Recept och foto: Peppar och salt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se


Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

Fettisdagen är den traditionella dagen att njuta sin semla. Och även om det idag är få som håller på den katolska fastan och laddar med fastlagsbröd så är semmeldagen någonting värt att fira. Vi älskar semlor! Hembakat är godast och en klassisk semla känns helt rätt! Är ni många till fikat är semmelkransen ett gott tips. Kanske väljer du hetvägg? En god tradition, helt klart!

 semlor.nu