Mjölkfria kanelbullar

Kanelbullar går fint att baka utan mjölk, smör och ägg! Prova detta recept som passar både mjölkproteinallergiska, laktosintoleranta och veganer.

Du behöver

Bullar

  • 25 gram jäst för söta degar
  • 3 dl havredryck
  • 1 dl socker
  • 75 gram mjölkfritt margarin eller majsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ca 9 dl vetemjöl special
  • pärlsocker

Fyllning

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 krdm salt
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk malen kanel

Gör så här:

20 stycken stora bullar

Smält margarinet (eller använd olja) och tillsätt havredrycken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med vätskan. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 25X25 cm.

Rör samman rumsvarmt margarin, socker och kanel till en jämn smet. (Om margarinet är kallt och hårt - skiva det med osthyvel så mjuknar det snabbare.)

Bred ut fyllningen jämnt över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Pensla kanten med vatten.

Rulla samman degen med fyllningen i, rulla mot dig och avsluta med att låta den strukna kanten fästa ihop rullen.

Mät och skär degen i 20 skivor, om du vill ha stora bullar, och 30 för små bullar. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

Lägg bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten med margarin.

Pensla bullarna med lite havredryck och strö eventuellt över pärlsocker som dekoration.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något under bakduk, på galler. Serveras varma eller ljumma!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lillstumpan
31 maj 2011

UNDERBARA!! Hittade receptet för jag hade bestämt mig för att baka bullar men hade inga ägg hemma, panik... :) Jag använde mjölk ist för havre dryck och det gick fin fint

Kommentar av Jenny
12 september 2009

Mmmmm mina fantastiskt recept, mina bullar är perfekta!

Kommentar av Anni
5 november 2010

Super goda!!!


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

sopprecept.se

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se


Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

Vilt är ett klimatsmart alternativ som dessutom ger mycket smak. Låt viltmatlagningen bli en del av vardagen i en härlig pasta carbonara med renskav, som spetsas med enbär!

En klassisk viltskavsgryta blir en rustik festmåltid tillsammans med pressad potatis och grönsaker. Välkommen till ett lite vildare kök!

 viltskav.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...