Mjölkfria kanelbullar

Kanelbullar går fint att baka utan mjölk, smör och ägg! Prova detta recept som passar både mjölkproteinallergiska, laktosintoleranta och veganer.

Du behöver

Bullar

  • 25 gram jäst för söta degar
  • 3 dl havredryck
  • 1 dl socker
  • 75 gram mjölkfritt margarin eller majsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ca 9 dl vetemjöl special
  • pärlsocker

Fyllning

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 krdm salt
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk malen kanel

Gör så här:

20 stycken stora bullar

Smält margarinet (eller använd olja) och tillsätt havredrycken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med vätskan. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 25X25 cm.

Rör samman rumsvarmt margarin, socker och kanel till en jämn smet. (Om margarinet är kallt och hårt - skiva det med osthyvel så mjuknar det snabbare.)

Bred ut fyllningen jämnt över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Pensla kanten med vatten.

Rulla samman degen med fyllningen i, rulla mot dig och avsluta med att låta den strukna kanten fästa ihop rullen.

Mät och skär degen i 20 skivor, om du vill ha stora bullar, och 30 för små bullar. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

Lägg bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten med margarin.

Pensla bullarna med lite havredryck och strö eventuellt över pärlsocker som dekoration.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något under bakduk, på galler. Serveras varma eller ljumma!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lillstumpan
31 maj 2011

UNDERBARA!! Hittade receptet för jag hade bestämt mig för att baka bullar men hade inga ägg hemma, panik... :) Jag använde mjölk ist för havre dryck och det gick fin fint

Kommentar av Jenny
12 september 2009

Mmmmm mina fantastiskt recept, mina bullar är perfekta!

Kommentar av Anni
5 november 2010

Super goda!!!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu

Sockerkakor

Mjuka kakor!

Kakälskare, se hit! www.sockerkakor.se är en sajt med bara mjuka kakor.

sockerkakor.se


Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

Att låta rött vin ge smak åt grytor är ett väl beprövat sätt att skapa riktigt god festmat. Och det måste inte vara svårt att laga coq au vin, vinkokt ungtupp. Ett kraftigt rödvin, några enkla ingredienser och tid att låta grytan puttra är allt som krävs. Eller laga en riktigt god burgundisk köttgryta på nötkött. En fantastiskt mustig gryta som bara blir bättre av att lagas en dag i förväg. Du och gästerna kommer att jubla. Riktigt smaklig helg!

 helgmenyn.se