![]() ![]() Klassiska semlorFör den som gillar riktigt stora semlor! Detta receptet ger bra, mjuka bullar - perfekta för en klassisk, rejäl semla. Du behöverBullar
Fyllning
Gör så här:Detta recept är hämtat från semlor.nu - fler goda recept finns där! 20 stora semlor Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter. Ta upp degen på bakbord och dela i bitar om cirka 80 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler. När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät. Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna. Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig. Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla. Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker innan servering. För att lyckas bra med dessa semlor tänk på att: Använd vetemjöl med hög proteinhalt - vetemjöl special. Knåda bullarna länge, och med maskin. Jäs ordentligt - dubbel storlek! ![]() ![]() 28 januari 2010
mam ska inte unvända enbart vetemjöl special 50 /50 ar lika bra ! ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
Man kan sa att degan är jäst färdigt när man trycka i finger i degan och den hoga sa igen på en gång ca. 30 till 45 mins.