Kardemummabullar

Kardemumma har verkligen en kraftfull smak. Mortla kardemummakärnorna själv precis innan de används så får du ut mest arom!

Du behöver

Deg

  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta
  • ca 1 1/2 l vetemjöl
  • 1 ägg, till pensling

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk kardemummakärnor, stötta
  • 1 dl råsocker

Gör så här:

Deg:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölk-smör-blandningen och lös jästen, tillsätt sedan resten. Blanda ner salt, kardemumma och socker och arbeta därefter in mjölet lite åt gången. Knåda degen tills den är slät och blank: i maskin omkring 10-15 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel, cirka 30x40 centimeter. Bred smöret över och strö sedan över kardemumman och det mesta av sockret. Rulla samman till en lång rulle och pensla den yttersta kanten med ägget, uppvispat. Skär varje rulle i cirka 24 bitar med vass kniv. Lägg i pappersformar eller på plåtar med bakplåtspapper med utrymme för dem att jäsa. Pensla med det uppvispade ägget och strö resten av råsockret över (eller pärlsocker och/eller hackad mandel). Låt jäsa till dubbel storlek ännu en gång, cirka 60 minuter. Grädda sedan i ugnens nedre del i 225 graders ugnsvärme i cirka 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Den som söker skall finna
6 oktober 2014

Grymt gott! Nu mamma, leta reda på Leons historia, sida 59.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

hembakatbrod.se

Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

efterratter.se


Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

Vuxna gottegrisar blir riktigt bortskämda med hemgjorda mockatryfflar, perfekta till kaffet efter maten. Duka upp en bricka med olika godsaker så får alla välja det som passar dem bäst! Marsipanrulle är en klassiker som är busenkel att göra. Smaksätt med apelsinsaft eller en skvätt rom. Det är minsann inte bara barnen som ska ha godis till påsk!

 påskgodisrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...