Kardemummabullar

Kardemumma har verkligen en kraftfull smak. Mortla kardemummakärnorna själv precis innan de används så får du ut mest arom!

Du behöver

Deg

  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta
  • ca 1 1/2 l vetemjöl
  • 1 ägg, till pensling

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk kardemummakärnor, stötta
  • 1 dl råsocker

Gör så här:

Deg:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölk-smör-blandningen och lös jästen, tillsätt sedan resten. Blanda ner salt, kardemumma och socker och arbeta därefter in mjölet lite åt gången. Knåda degen tills den är slät och blank: i maskin omkring 10-15 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel, cirka 30x40 centimeter. Bred smöret över och strö sedan över kardemumman och det mesta av sockret. Rulla samman till en lång rulle och pensla den yttersta kanten med ägget, uppvispat. Skär varje rulle i cirka 24 bitar med vass kniv. Lägg i pappersformar eller på plåtar med bakplåtspapper med utrymme för dem att jäsa. Pensla med det uppvispade ägget och strö resten av råsockret över (eller pärlsocker och/eller hackad mandel). Låt jäsa till dubbel storlek ännu en gång, cirka 60 minuter. Grädda sedan i ugnens nedre del i 225 graders ugnsvärme i cirka 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Den som söker skall finna
6 oktober 2014

Grymt gott! Nu mamma, leta reda på Leons historia, sida 59.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se

Matbröd

Hembakad lyx

Doften av nybakat bröd fyller köket! hembakatbrod.se är här!

hembakatbrod.se


Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

Få tackar nej till nybakade frukostbullar, men få vill ställa sig och baka direkt på morgonen. Men det finns knep för att enkelt få nybakade bullar utan mycket jobb: Kalljäs bullarna över natten och baka riktigt gott bröd på morgonen.
Prova något av våra tre bra recept på grahamsbullar som blir extra goda om de jäser över natten! Klassiska grahamsbullar som du låter jäsa färdiga på plåten, eller en variant på grahamsbullar med havregryn i degen som ger mer fibrer. Eller så provar du ett nytt recept på riktigt smarta frukostbullar, där du inte knådar degen på morgonen utan bara delar den i bitar och gräddar. Garanterat luftiga och smakrika frukostbullar utlovas…

 frukostbullar.se