Kardemummabullar

Kardemumma har verkligen en kraftfull smak. Mortla kardemummakärnorna själv precis innan de används så får du ut mest arom!

Du behöver

Deg

  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta
  • ca 1 1/2 l vetemjöl
  • 1 ägg, till pensling

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk kardemummakärnor, stötta
  • 1 dl råsocker

Gör så här:

Deg:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölk-smör-blandningen och lös jästen, tillsätt sedan resten. Blanda ner salt, kardemumma och socker och arbeta därefter in mjölet lite åt gången. Knåda degen tills den är slät och blank: i maskin omkring 10-15 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel, cirka 30x40 centimeter. Bred smöret över och strö sedan över kardemumman och det mesta av sockret. Rulla samman till en lång rulle och pensla den yttersta kanten med ägget, uppvispat. Skär varje rulle i cirka 24 bitar med vass kniv. Lägg i pappersformar eller på plåtar med bakplåtspapper med utrymme för dem att jäsa. Pensla med det uppvispade ägget och strö resten av råsockret över (eller pärlsocker och/eller hackad mandel). Låt jäsa till dubbel storlek ännu en gång, cirka 60 minuter. Grädda sedan i ugnens nedre del i 225 graders ugnsvärme i cirka 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Den som söker skall finna
6 oktober 2014

Grymt gott! Nu mamma, leta reda på Leons historia, sida 59.


Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

påskgodisrecept.se

Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

pannkakor.se


Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

De flesta blir alldeles knäsvaga av doften av nybakat. Även om man är oerfaren i köket lyckas man lätt med frukostbullar. Vissa tar mer tid, andra går snabbare att baka. Frallor är mycket enkla att baka, men det är faktiskt frukostbullar gjorda på surdeg också! Kanske är receptet på enkelt surdegsbröd något för den som inte är så varm i förklädet? En riktig klassiker är morotsbullar som blir saftiga av rivna morötter och smakar lika bra till den värmande soppa vi så väl behöver, som till frukost.

 frukostbullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Lasagne

Pasta+ugn=matkärlek! Klassisk lasagne är så nära himmelriket vi kommer på denna jord…
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...