Kardemummabullar

Kardemumma har verkligen en kraftfull smak. Mortla kardemummakärnorna själv precis innan de används så får du ut mest arom!

Du behöver

Deg

  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta
  • ca 1 1/2 l vetemjöl
  • 1 ägg, till pensling

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk kardemummakärnor, stötta
  • 1 dl råsocker

Gör så här:

Deg:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölk-smör-blandningen och lös jästen, tillsätt sedan resten. Blanda ner salt, kardemumma och socker och arbeta därefter in mjölet lite åt gången. Knåda degen tills den är slät och blank: i maskin omkring 10-15 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel, cirka 30x40 centimeter. Bred smöret över och strö sedan över kardemumman och det mesta av sockret. Rulla samman till en lång rulle och pensla den yttersta kanten med ägget, uppvispat. Skär varje rulle i cirka 24 bitar med vass kniv. Lägg i pappersformar eller på plåtar med bakplåtspapper med utrymme för dem att jäsa. Pensla med det uppvispade ägget och strö resten av råsockret över (eller pärlsocker och/eller hackad mandel). Låt jäsa till dubbel storlek ännu en gång, cirka 60 minuter. Grädda sedan i ugnens nedre del i 225 graders ugnsvärme i cirka 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Den som söker skall finna
6 oktober 2014

Grymt gott! Nu mamma, leta reda på Leons historia, sida 59.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

morotskaka.com


Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

På grillen får halloumiosten fin yta och färg samt ett segt inre. I burgaren blir det gott med lite chilisting, sallad och grillade grönsaker som paprika och aubergine. Även på grillspett passar halloumin bra för att ge mättnad - varför inte duka upp en buffé med tillbehör till grönsaker och ost? Fyllda grillade tomater gör sig bättre som förrätt. De döljer varm fetaost smaksatt med örter och citron i sitt inre. Så, fest på ost vid grillen rekommenderas!

 grillrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...