Mandelbullar med citron

Med mandelmassa som fyllning blir bullarna saftiga och lättbakade.

Du behöver

Deg

  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta
  • ca 1 1/2 l vetemjöl special
  • 1 ägg, till pensling
  • ca 3/4 dl mandlar

Fyllning

  • skal av 2 citroner, helst ekologiska
  • 250 g mandelmassa
  • 75-100 g rumsvarmt smör

Gör så här:

Cirka 40-50 stycken.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm. Smula jästen i en bunke och lös den i degvätskan. Tillsätt därefter kardemumma, socker och salt samt mjölet, lite åt gången. Knåda samman till en smidig deg och var försiktig så det inte blir för mycket mjöl! Knåda därefter i cirka 15 minuter i degblandare. Låt jäsa cirka 30 minuter eller tills degen har nått dubbel storlek.

Gör i ordning fyllningen: Tvätta citronerna och finriv skalet. Riv mandelmassan grovt och blanda med citronskalet.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje deg till en rektangel, cirka 30x40 centimeter. Bred ut smöret och fördela därefter fyllningen över degen. Rulla samman från långsidan och skär varje rulle i bitar med en vass kniv. Lägg med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper eller i pappersformar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Flaga mandlarna eller hacka dem och strö ut över bullarna. Grädda dem i cirka 6-8 minuter mitt i ugnen, tills de fått fin färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Yvonne
18 april 2012

Låter ljuvligt goda!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se

Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

bakakaka.se


Kyckling i curry

Långkok blir mustigt värmande grytor!

Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta!

God mat måste inte ta lång tid. Men klassiska långkok är utan tvekan bästa vägen till riktigt goda grytor. Och tvärtom mot vad man kan tro är långkok bekväm mat. När du har gjort för-beredelserna sköter maten sig själv på spisen. Dessutom går den ofta fint att förbereda en dag i förväg.
Klassiker som kalops eller en god nötköttsgryta med svamp behöver tid på spisen. Precis som långkokt älgfärsgryta. Eller ett nytt recept på en riktigt klassisk rätt: Höns eller kyckling i curry som får puttra länge. Bekväm bjudmat som smakar fantastiskt!

 grytrecept.se