Mandelbullar med citron

Med mandelmassa som fyllning blir bullarna saftiga och lättbakade.

Du behöver

Deg

  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta
  • ca 1 1/2 l vetemjöl special
  • 1 ägg, till pensling
  • ca 3/4 dl mandlar

Fyllning

  • skal av 2 citroner, helst ekologiska
  • 250 g mandelmassa
  • 75-100 g rumsvarmt smör

Gör så här:

Cirka 40-50 stycken.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm. Smula jästen i en bunke och lös den i degvätskan. Tillsätt därefter kardemumma, socker och salt samt mjölet, lite åt gången. Knåda samman till en smidig deg och var försiktig så det inte blir för mycket mjöl! Knåda därefter i cirka 15 minuter i degblandare. Låt jäsa cirka 30 minuter eller tills degen har nått dubbel storlek.

Gör i ordning fyllningen: Tvätta citronerna och finriv skalet. Riv mandelmassan grovt och blanda med citronskalet.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje deg till en rektangel, cirka 30x40 centimeter. Bred ut smöret och fördela därefter fyllningen över degen. Rulla samman från långsidan och skär varje rulle i bitar med en vass kniv. Lägg med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper eller i pappersformar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Flaga mandlarna eller hacka dem och strö ut över bullarna. Grädda dem i cirka 6-8 minuter mitt i ugnen, tills de fått fin färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Yvonne
18 april 2012

Låter ljuvligt goda!


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se

Matbröd

Hembakad lyx

Doften av nybakat bröd fyller köket! hembakatbrod.se är här!

hembakatbrod.se


Bagels

Annorlunda fikabröd

Bagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels!

Egna bagels är inte så krångligt att baka som det verkar. De sega och smakrika bröden som både ska kokas och gräddas i ugn går att fylla både med matiga och söta pålägg. Prova klassiska bagels med ost eller lax som fyllning. Goda både som enkel lunch och till matsäcken. Eller gör söta chokladbagels som läcker fika. Kanske en omgång goda citronbagels som kombinerar sött och syrligt? Bagels är väl värda jobbet!

 bagelsrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...