Mandelbullar med citron

Med mandelmassa som fyllning blir bullarna saftiga och lättbakade.

Du behöver

Deg

  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta
  • ca 1 1/2 l vetemjöl special
  • 1 ägg, till pensling
  • ca 3/4 dl mandlar

Fyllning

  • skal av 2 citroner, helst ekologiska
  • 250 g mandelmassa
  • 75-100 g rumsvarmt smör

Gör så här:

Cirka 40-50 stycken.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm. Smula jästen i en bunke och lös den i degvätskan. Tillsätt därefter kardemumma, socker och salt samt mjölet, lite åt gången. Knåda samman till en smidig deg och var försiktig så det inte blir för mycket mjöl! Knåda därefter i cirka 15 minuter i degblandare. Låt jäsa cirka 30 minuter eller tills degen har nått dubbel storlek.

Gör i ordning fyllningen: Tvätta citronerna och finriv skalet. Riv mandelmassan grovt och blanda med citronskalet.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje deg till en rektangel, cirka 30x40 centimeter. Bred ut smöret och fördela därefter fyllningen över degen. Rulla samman från långsidan och skär varje rulle i bitar med en vass kniv. Lägg med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper eller i pappersformar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Flaga mandlarna eller hacka dem och strö ut över bullarna. Grädda dem i cirka 6-8 minuter mitt i ugnen, tills de fått fin färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Yvonne
18 april 2012

Låter ljuvligt goda!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Soppa

Soppa räddar vardagen

En gryta full med ångande tomatsoppa, till det en bit gott bröd. Vad sägs om en sådan vardagsmiddag?

sopprecept.se

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se


Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Det är lätt att lyckas bra när man lagar mat med kyckling. Köttet är både magert och saftigt och det går lätt att variera rätterna.

Prova baconlindad kycklingfilé med dragon och du får en helgrätt som går att laga både med tanke på miljö och plånbok. I dag finns både kyckling och bacon som är ekologiskt producerat, och de flesta rotfrukter går fint att hitta kravmärkta.

Att krydda kyckling med örtkryddor ger ofta en fin smak, lindar du den i bacon får du dessutom till en bra brytning mellan örterna, den milda kycklingen och det kraftiga i baconet.

Servera med matvete och örtkryddade, ugnsbakade morötter och rödbetor så har du en festmiddag av det robustare slaget, som smakar betydligt mer än du behövt anstränga dig!

Snabbt, lätt och väldigt gott!

Trevlig mathelg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu