Butterkaka

Ett passande namn på en mäktigt härlig "kanelbullskaka" som räcker till många.

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 3/4 dl strösocker
  • ca 7 1/2 dl vetemjöl

Fyllning

  • 50 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk russin
  • ev 50 g hackad mandel eller riven mandelmassa

Vaniljkräm och glasyr

  • 1 äggula
  • 1 msk strösocker
  • 1 1/2 tsk potatismjöl
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver
  • 1/2 dl florsocker
  • 1-2 tsk vatten

Gör så här:

Deg:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölk-smör-blandningen och lös jästen, tillsätt sedan resten. Blanda ner salt, kardemumma och socker och arbeta därefter in mjölet lite åt gången. Knåda degen tills den är slät och blank: i maskin omkring 10-15 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Gör under tiden vaniljkrämen:

Vispa samman äggula, strösocker, potatismjöl, vispgrädde, mjölk och vanilj i en tjockbottnad kastrull (obs! Används vaniljsocker: dubbla mängden och tillsätt först då krämen är färdigkokt). Låt sakta värmas tills det sjuder, vispa ofta och passa noga. Sjud tills krämen tjocknat. Ta från värmen och låt svalna.

Smörj en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Ta upp degen på bakbordet. Kavla ut till en stor rektangel, cirka 30x40 centimeter. Bred smöret över och strö sedan över kanelen, sockret, russinen och eventuell mandelmassa eller mandlar. Rulla samman till en lång rulle och pensla den yttersta kanten med ägget, uppvispat. Skär i cirka 4-5 centimeter breda bitar, 7-8 stycken. Ställ dem glest i formen och pensla ovansidan med uppvispat ägg eller äggvitan som blivit över från vaniljkrämskoket. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Gör fördjupningar mitt i varje bulle. Lägg i en klick vaniljkräm. Grädda kakan i ugnens nedre del i 200 graders ugnsvärme, cirka 30 minuter eller tills den fått fin färg.
Rör ut florsockret med vattnet och ringla över som glasyr när kakan svalnat.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se

Lasagne

Smakfull pasta

En ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit.

lasagne.nu


Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

Med en enkel mixer lagar du snabbt några riktigt goda soppor. På några minuter kan du sno ihop en krämig och smakrik morotssoppa till lunchen. Lika enkelt lagar du potatissoppan eller den släta svampsoppan som ska bli förrätt till söndagssteken. En god variant på grön ärtsoppa, med äppelcider och dragon passar utmärkt både till lunch och förrätt. Gott kan faktiskt vara snabbt!

 sopprecept.se