Butterkaka
Ett passande namn på en mäktigt härlig "kanelbullskaka" som räcker till många.
Du behöver
Deg
- 25 g jäst för söta degar
- 75 g smör
- 2 1/2 dl mjölk
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk kardemummakärnor, stötta
- 3/4 dl strösocker
- ca 7 1/2 dl vetemjöl
Fyllning
- 50 g smör
- 1/2 dl strösocker
- 2 tsk kanel
- 2 msk russin
- ev 50 g hackad mandel eller riven mandelmassa
Vaniljkräm och glasyr
- 1 äggula
- 1 msk strösocker
- 1 1/2 tsk potatismjöl
- 1/2 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1/2 tsk äkta vaniljpulver
- 1/2 dl florsocker
- 1-2 tsk vatten
Gör så här:
Deg:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölk-smör-blandningen och lös jästen, tillsätt sedan resten. Blanda ner salt, kardemumma och socker och arbeta därefter in mjölet lite åt gången. Knåda degen tills den är slät och blank: i maskin omkring 10-15 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Gör under tiden vaniljkrämen:
Vispa samman äggula, strösocker, potatismjöl, vispgrädde, mjölk och vanilj i en tjockbottnad kastrull (obs! Används vaniljsocker: dubbla mängden och tillsätt först då krämen är färdigkokt). Låt sakta värmas tills det sjuder, vispa ofta och passa noga. Sjud tills krämen tjocknat. Ta från värmen och låt svalna.
Smörj en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Ta upp degen på bakbordet. Kavla ut till en stor rektangel, cirka 30x40 centimeter. Bred smöret över och strö sedan över kanelen, sockret, russinen och eventuell mandelmassa eller mandlar. Rulla samman till en lång rulle och pensla den yttersta kanten med ägget, uppvispat. Skär i cirka 4-5 centimeter breda bitar, 7-8 stycken. Ställ dem glest i formen och pensla ovansidan med uppvispat ägg eller äggvitan som blivit över från vaniljkrämskoket. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
Gör fördjupningar mitt i varje bulle. Lägg i en klick vaniljkräm. Grädda kakan i ugnens nedre del i 200 graders ugnsvärme, cirka 30 minuter eller tills den fått fin färg.
Rör ut florsockret med vattnet och ringla över som glasyr när kakan svalnat.