Butterkaka

Ett passande namn på en mäktigt härlig "kanelbullskaka" som räcker till många.

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 3/4 dl strösocker
  • ca 7 1/2 dl vetemjöl

Fyllning

  • 50 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk russin
  • ev 50 g hackad mandel eller riven mandelmassa

Vaniljkräm och glasyr

  • 1 äggula
  • 1 msk strösocker
  • 1 1/2 tsk potatismjöl
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver
  • 1/2 dl florsocker
  • 1-2 tsk vatten

Gör så här:

Deg:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölk-smör-blandningen och lös jästen, tillsätt sedan resten. Blanda ner salt, kardemumma och socker och arbeta därefter in mjölet lite åt gången. Knåda degen tills den är slät och blank: i maskin omkring 10-15 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Gör under tiden vaniljkrämen:

Vispa samman äggula, strösocker, potatismjöl, vispgrädde, mjölk och vanilj i en tjockbottnad kastrull (obs! Används vaniljsocker: dubbla mängden och tillsätt först då krämen är färdigkokt). Låt sakta värmas tills det sjuder, vispa ofta och passa noga. Sjud tills krämen tjocknat. Ta från värmen och låt svalna.

Smörj en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Ta upp degen på bakbordet. Kavla ut till en stor rektangel, cirka 30x40 centimeter. Bred smöret över och strö sedan över kanelen, sockret, russinen och eventuell mandelmassa eller mandlar. Rulla samman till en lång rulle och pensla den yttersta kanten med ägget, uppvispat. Skär i cirka 4-5 centimeter breda bitar, 7-8 stycken. Ställ dem glest i formen och pensla ovansidan med uppvispat ägg eller äggvitan som blivit över från vaniljkrämskoket. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Gör fördjupningar mitt i varje bulle. Lägg i en klick vaniljkräm. Grädda kakan i ugnens nedre del i 200 graders ugnsvärme, cirka 30 minuter eller tills den fått fin färg.
Rör ut florsockret med vattnet och ringla över som glasyr när kakan svalnat.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se


Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

Vitt ris och pasta har fått allt större konkurrens de senaste åren. Couscous finns på många middagsbord, bulgur likaså. Vill du bredda smaken ytterligare, prova naketkorn, ett sädesslag som odlades och åts i landet många hundra år tillbaka. Odlas åter och hittas inte bara i hälsokostbutiken utan ibland även i mataffären. Gott i sallader, i brödbaket och som perfekt tillbehör till en hemlagad falafel eller vegoburgare. Passar utmärkt till svamp eller ugnsbakad aubergine.

 veganrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...