Butterkaka

Ett passande namn på en mäktigt härlig "kanelbullskaka" som räcker till många.

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 3/4 dl strösocker
  • ca 7 1/2 dl vetemjöl

Fyllning

  • 50 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk russin
  • ev 50 g hackad mandel eller riven mandelmassa

Vaniljkräm och glasyr

  • 1 äggula
  • 1 msk strösocker
  • 1 1/2 tsk potatismjöl
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver
  • 1/2 dl florsocker
  • 1-2 tsk vatten

Gör så här:

Deg:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölk-smör-blandningen och lös jästen, tillsätt sedan resten. Blanda ner salt, kardemumma och socker och arbeta därefter in mjölet lite åt gången. Knåda degen tills den är slät och blank: i maskin omkring 10-15 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Gör under tiden vaniljkrämen:

Vispa samman äggula, strösocker, potatismjöl, vispgrädde, mjölk och vanilj i en tjockbottnad kastrull (obs! Används vaniljsocker: dubbla mängden och tillsätt först då krämen är färdigkokt). Låt sakta värmas tills det sjuder, vispa ofta och passa noga. Sjud tills krämen tjocknat. Ta från värmen och låt svalna.

Smörj en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Ta upp degen på bakbordet. Kavla ut till en stor rektangel, cirka 30x40 centimeter. Bred smöret över och strö sedan över kanelen, sockret, russinen och eventuell mandelmassa eller mandlar. Rulla samman till en lång rulle och pensla den yttersta kanten med ägget, uppvispat. Skär i cirka 4-5 centimeter breda bitar, 7-8 stycken. Ställ dem glest i formen och pensla ovansidan med uppvispat ägg eller äggvitan som blivit över från vaniljkrämskoket. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Gör fördjupningar mitt i varje bulle. Lägg i en klick vaniljkräm. Grädda kakan i ugnens nedre del i 200 graders ugnsvärme, cirka 30 minuter eller tills den fått fin färg.
Rör ut florsockret med vattnet och ringla över som glasyr när kakan svalnat.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

helgmenyn.se

Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

bärrecept.se


Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

På grillen får halloumiosten fin yta och färg samt ett segt inre. I burgaren blir det gott med lite chilisting, sallad och grillade grönsaker som paprika och aubergine. Även på grillspett passar halloumin bra för att ge mättnad - varför inte duka upp en buffé med tillbehör till grönsaker och ost? Fyllda grillade tomater gör sig bättre som förrätt. De döljer varm fetaost smaksatt med örter och citron i sitt inre. Så, fest på ost vid grillen rekommenderas!

 grillrecept.nu