Butterkaka

Ett passande namn på en mäktigt härlig "kanelbullskaka" som räcker till många.

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 3/4 dl strösocker
  • ca 7 1/2 dl vetemjöl

Fyllning

  • 50 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk russin
  • ev 50 g hackad mandel eller riven mandelmassa

Vaniljkräm och glasyr

  • 1 äggula
  • 1 msk strösocker
  • 1 1/2 tsk potatismjöl
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver
  • 1/2 dl florsocker
  • 1-2 tsk vatten

Gör så här:

Deg:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölk-smör-blandningen och lös jästen, tillsätt sedan resten. Blanda ner salt, kardemumma och socker och arbeta därefter in mjölet lite åt gången. Knåda degen tills den är slät och blank: i maskin omkring 10-15 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Gör under tiden vaniljkrämen:

Vispa samman äggula, strösocker, potatismjöl, vispgrädde, mjölk och vanilj i en tjockbottnad kastrull (obs! Används vaniljsocker: dubbla mängden och tillsätt först då krämen är färdigkokt). Låt sakta värmas tills det sjuder, vispa ofta och passa noga. Sjud tills krämen tjocknat. Ta från värmen och låt svalna.

Smörj en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Ta upp degen på bakbordet. Kavla ut till en stor rektangel, cirka 30x40 centimeter. Bred smöret över och strö sedan över kanelen, sockret, russinen och eventuell mandelmassa eller mandlar. Rulla samman till en lång rulle och pensla den yttersta kanten med ägget, uppvispat. Skär i cirka 4-5 centimeter breda bitar, 7-8 stycken. Ställ dem glest i formen och pensla ovansidan med uppvispat ägg eller äggvitan som blivit över från vaniljkrämskoket. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Gör fördjupningar mitt i varje bulle. Lägg i en klick vaniljkräm. Grädda kakan i ugnens nedre del i 200 graders ugnsvärme, cirka 30 minuter eller tills den fått fin färg.
Rör ut florsockret med vattnet och ringla över som glasyr när kakan svalnat.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se

Mat på minuter

Nyttig snabbmat med fisk och grönt till vardags

Svårt att slita dej fri från julhelgens matfester? Laga snabb och god couscouspytt med lax och fänkål på några minuter!

fiskrecept.nu


Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

Fisk kan tillagas på många sätt. Barnens favorit, fiskpinnar, skäms inte för sig på vuxenmiddagen när du gör dem själv. Både nyttigare och vackrare! Eller slå till på att bjuda på hel röding i ugn med en god sås och kokt potatis.

Husmansfavoriten laxpudding visar att fiskrätter inte behöver vara svåra att laga för att smaka bra. Fisk har, kort sagt, ett välförtjänt gott rykte!

 fiskrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...