Lussekatter, Saffransbullar

Lussekatter, saffransbullar, flätor eller andra saffransbröd hör alla julen till. Det här är ett bra recept som fungerar till de flesta vetebröd med saffran i.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 175 g smör
  • 5dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 tsk salt
  • 1,5 l vetemjöl
  • Ägg och russin till garnering

Gör så här:

Detta recept är hämtat från julkakor.se. Fler goda julrecept finns där!

 

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke. Lös saffranen i tre matskedar hett vatten alternativt med lite likör.

Lös jästen med mjölkblandningen, tillsätt saffransblandningen. Rör ner salt, socker och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, ungefär 10 minuter med matberedare. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Forma degen till önskade figurer, lussekatter, prästens hår, kyrkport eller fåglar.

Lägg på smord plåt, eller bakplåtspapper, garnera med russin och pensla med uppvispat ägg.

Låt nu lussekatterna jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler med handduk över.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av MatHanna
12 oktober 2009

Hej Alla lussebullsälskare...

Som många andra bandar jag i kesella....resultatet är bra MEN det absolut BÄSTA tipset var att även lägga i 2 kokta kalla pressade potatisar OCH kardemumma, allt annat är som vanligt men jag tillsätter bara lite mer mjöl och mindre socker, bullarna blir riktigt mjuka och matiga, dessutom har jag i russinen i degen och garnerar då endast med lite pärlsocker.


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

bakakaka.se

Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

kycklingrecept.nu


Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

Chokladen står ofta i centrum när det gäller julgodis, men det finns många andra fantastiska smaker att variera med. Nötter, som de är, i form av nougat som i nougatgodis, eller kanske i honungsskorpor med hasselnötter och vanilj, är helt oemotståndliga. Visst hör även skorporna hemma vid godisskålarna? Smaksatta med kardemumma passar de bra till såväl glögg som starkt kaffe.

Finns det förresten några trista pepparkakor över? Gör snabba och superenkla, apelsinsmakande pepparkaksbollar - trasiga pepparkakor har aldrig smakat bättre!

 julgodisrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...