Lussekatter, Saffransbullar

Lussekatter, saffransbullar, flätor eller andra saffransbröd hör alla julen till. Det här är ett bra recept som fungerar till de flesta vetebröd med saffran i.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 175 g smör
  • 5dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 tsk salt
  • 1,5 l vetemjöl
  • Ägg och russin till garnering

Gör så här:

Detta recept är hämtat från julkakor.se. Fler goda julrecept finns där!

 

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke. Lös saffranen i tre matskedar hett vatten alternativt med lite likör.

Lös jästen med mjölkblandningen, tillsätt saffransblandningen. Rör ner salt, socker och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, ungefär 10 minuter med matberedare. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Forma degen till önskade figurer, lussekatter, prästens hår, kyrkport eller fåglar.

Lägg på smord plåt, eller bakplåtspapper, garnera med russin och pensla med uppvispat ägg.

Låt nu lussekatterna jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler med handduk över.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av MatHanna
12 oktober 2009

Hej Alla lussebullsälskare...

Som många andra bandar jag i kesella....resultatet är bra MEN det absolut BÄSTA tipset var att även lägga i 2 kokta kalla pressade potatisar OCH kardemumma, allt annat är som vanligt men jag tillsätter bara lite mer mjöl och mindre socker, bullarna blir riktigt mjuka och matiga, dessutom har jag i russinen i degen och garnerar då endast med lite pärlsocker.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se


Färsk pasta

Hemlagad cannelloni

Färdig färsk pasta från butiken är räddaren i nöden. Gör cannelloni i största formen och packa lunchlådor om det blir något över.

Hemgjord pasta är riktigt gott och inte svårt att lyckas med. Har du dessutom en pastamaskin blir resultatet proffsigt. Men till vardags kan det vara snålt med tiden och då får färdigköpta lasagneplattor duga. Prova cannelloni med ostfyllning eller en god variant på cannelloni med lax. Gör klassisk cannelloni med köttfärs eller ställ pastarullarna på höjden som pastastubbar. En riktigt krämigt god cannelloni med kyckling är annars en favorit som värmer och mättar många!

 pastarecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...