Kanelbullar med mandelmassa

Läckra kanelbullar med den alltid lika goda kombinationen av mandel och kanel! Lättbakat med färdig mandelmassa. Lite vanilj sätter extra smak på bullen!

Du behöver

Bulldeg

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 5dl mjölk
  • ca 1,5 l (900g) vetemjöl special
  • 2 dl (160g) socker
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2 tsk kanel
  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här:

Cirka 30 stora bullar eller 45 små

Vill du att jäsningen ska komma igång snabbare kan du värma mjölken till 37 grader men det är inte nödvändigt.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma och mjölken.

Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Blanda ner det mjuka smöret och sockret. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt saltet.

Knåda i ungefär 12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en fyrkant, cirka 40X40 cm.

Riv mandelmassan och rör samman den med rumsvarmt smör, vanilj och kanel till en jämn smet. (Om smöret är kallt och hårt - skiva det med osthyvel så mjuknar det snabbare.)

Bred ut fyllningen jämnt över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.

Rulla samman degen med fyllningen i, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.

Mät och skär degen i 30 skivor, om du vill ha stora bullar, och 45 för små bullar. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

Lägg bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö eventuellt över pärlsocker som dekoration.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader (något lägre värme och kortare tid om du använder vamluftsugn) i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något, gärna under bakduk, på galler. Serveras varma eller ljumma!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Kärleksfulla brownies

Fira kärleken med choklad!

Den 14:e februari firar vi alla hjärtans dag, så kom ihåg att choklad och kärlek går hand i hand. Brownies med honung för garanterat fram budskapet!

browniesrecept.se

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se


Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

Över hela Sverige äter vi semlor just nu. Vad en riktigt bra semla är råder det delade meningar om. Vissa vill äta sin semla som en traditionell hetvägg med varm mjölk. Andra föredrar någon ny variant eller startar mjukt med mindre semlor för att inte få nog för tidigt. Passa på att njuta av en god svensk tradition!

 semlor.nu