Fyllda vaniljbullar

Bullar med socker och en gömd vaniljfyllning i mitten är riktigt gott! Gör egen vaniljkräm eller använd pulver om du har bråttom.

Du behöver

Bullar

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 175 gram smör
  • 5dl mjölk
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl special
  • 20 gram smält smör
  • socker till dekor

Fyllning

  • 3 dl fast vaniljkräm

Gör så här:

Cirka 45 mellanstora bullar

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i 10-12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 45 bitar. Rulla till bullar.

Det finns olika sätt att fylla bullarna. Sätt ett: platta ut bullarna lite, lägger på en liten klick fyllning och drar ihop till ett runt knyte, som du lägger med skarven ner på plåt med bakplåtspapper eller i bullform. Sätt två: Baka först av bullarna och låt dem svalna. Fyll en spritspåse med fyllning och sätt på en tunn spets. Fyll bullarna underifrån med spritsen.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

Pensla bullarna med smält smör och vänd dem i strösocker så de får en fin yta.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
18 maj 2019

Ff

Kommentar av Pia Turkulainen Vuori
31 december 2012

Jag kavlade ut degen och gjorde runda former med ett glas. En klick kräm på en och ett lock. Mycket goda ! Till julen gör jag saffransdeg med vaniljkräm.

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
18 maj 2019

Fff

Kommentar av osignerat
20 december 2012

Hur mycket kardemumma ska det vara i degen?

Redaktionens kommentar
En tesked ska det vara. Tack!
Kommentar av Jessie
18 november 2012

Gjorde dessa men istället för vaniljkräm så tog jag äppelmos och rullade dem i socker blandat med kanel sen när de var klara. Hur goda som helst!! :)

Kommentar av Jenny
4 november 2011

Nu ligger dom på jäsning en sista gång ska bli riktigt spännande att äta dom sen tror minsann att dom blir riktigt goda =) Tackar och bockar (niger) för detta receptet =)

Kommentar av Sara
11 mars 2011

Jaaaaaaa !!! Dom ska jag baka :DD

Kommentar av Hea
11 september 2010

Håller på att göra de just nu faktiskt!

De har jäst i över en timma utan att ha dubblat i storlek... får vänta lite till och se hur det går. Spännande :-)

Svar av tina
19 maj 2012

jag tror inte dem bli större än hur dom är för bullar brukar inte jäsa mycket mer än hur dem är

Kommentar av Bella
20 oktober 2010

Jag har precis sockrat dem sista bullarna och dem blev riktigt goda! :) Visserligen får man ha lite tålamod när man bakar bullarna, jäsningen tog lite längre tid än vad det stod i receptet. Men det var det värt! :) Nu sitter jag och familjen och fikar och myser men dessa goda bullarna! :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Elegant

Visst kan en kladdkaka vara elegant! Prova kladdkaka med tryffel.

kladdkakor.se

Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

bakakaka.se


Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

En klassisk äppelpaj smakar fantastiskt med vaniljsås. Men det finns massor av andra goda efterrätter och bakverk för den som vill variera.
Stekta äpplen är både enkelt och gott till glass, antingen i panna eller helstekta äpplen i ugn. Och frukten passar som fyllning i både långpannekaka och en elegant äppelmazarin.
För den som gillar klassiskt vetebröd är äppelbullar perfekt fikabröd. Både äppelbullar med mos och äppelbullar med äppelhack är riktigt gott!
Eller så provar du ett nytt, gott recept på vetelängd, fylld med honung och äpple. En riktigt god äppellängd!

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...