Fyllda vaniljbullar

Bullar med socker och en gömd vaniljfyllning i mitten är riktigt gott! Gör egen vaniljkräm eller använd pulver om du har bråttom.

Du behöver

Bullar

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 175 gram smör
  • 5dl mjölk
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl special
  • 20 gram smält smör
  • socker till dekor

Fyllning

  • 3 dl fast vaniljkräm

Gör så här:

Cirka 45 mellanstora bullar

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i 10-12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 45 bitar. Rulla till bullar.

Det finns olika sätt att fylla bullarna. Sätt ett: platta ut bullarna lite, lägger på en liten klick fyllning och drar ihop till ett runt knyte, som du lägger med skarven ner på plåt med bakplåtspapper eller i bullform. Sätt två: Baka först av bullarna och låt dem svalna. Fyll en spritspåse med fyllning och sätt på en tunn spets. Fyll bullarna underifrån med spritsen.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

Pensla bullarna med smält smör och vänd dem i strösocker så de får en fin yta.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Pia Turkulainen Vuori
31 december 2012

Jag kavlade ut degen och gjorde runda former med ett glas. En klick kräm på en och ett lock. Mycket goda ! Till julen gör jag saffransdeg med vaniljkräm.

Kommentar av osignerat
20 december 2012

Hur mycket kardemumma ska det vara i degen?

Redaktionens kommentar
En tesked ska det vara. Tack!
Kommentar av Jessie
18 november 2012

Gjorde dessa men istället för vaniljkräm så tog jag äppelmos och rullade dem i socker blandat med kanel sen när de var klara. Hur goda som helst!! :)

Kommentar av Jenny
4 november 2011

Nu ligger dom på jäsning en sista gång ska bli riktigt spännande att äta dom sen tror minsann att dom blir riktigt goda =) Tackar och bockar (niger) för detta receptet =)

Kommentar av Sara
11 mars 2011

Jaaaaaaa !!! Dom ska jag baka :DD

Kommentar av Hea
11 september 2010

Håller på att göra de just nu faktiskt!

De har jäst i över en timma utan att ha dubblat i storlek... får vänta lite till och se hur det går. Spännande :-)

Svar av tina
19 maj 2012

jag tror inte dem bli större än hur dom är för bullar brukar inte jäsa mycket mer än hur dem är

Kommentar av Bella
20 oktober 2010

Jag har precis sockrat dem sista bullarna och dem blev riktigt goda! :) Visserligen får man ha lite tålamod när man bakar bullarna, jäsningen tog lite längre tid än vad det stod i receptet. Men det var det värt! :) Nu sitter jag och familjen och fikar och myser men dessa goda bullarna! :)


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se

Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

smulpaj.se


Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

Riktigt bra ingredienser som vispgrädde, smör, äkta vanilj och kanske en nypa havssalt är kanske inte receptet på hälsokost, men väl på bästa sortens lördagsgodis: smörkola. När idéerna på bra gåbortspresenter sinar passar det bra att sätta kastrullen på värmen och sedan slå in kolorna i fint papper och cellofan. Klassiska kolor som chokladkola och gräddkola går garanterat hem hos de flesta. Hårda kolor? Se upp med tandlagningarna!

 kolarecept.se