Fyllda vaniljbullar

Bullar med socker och en gömd vaniljfyllning i mitten är riktigt gott! Gör egen vaniljkräm eller använd pulver om du har bråttom.

Du behöver

Bullar

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 175 gram smör
  • 5dl mjölk
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl special
  • 20 gram smält smör
  • socker till dekor

Fyllning

  • 3 dl fast vaniljkräm

Gör så här:

Cirka 45 mellanstora bullar

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i 10-12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 45 bitar. Rulla till bullar.

Det finns olika sätt att fylla bullarna. Sätt ett: platta ut bullarna lite, lägger på en liten klick fyllning och drar ihop till ett runt knyte, som du lägger med skarven ner på plåt med bakplåtspapper eller i bullform. Sätt två: Baka först av bullarna och låt dem svalna. Fyll en spritspåse med fyllning och sätt på en tunn spets. Fyll bullarna underifrån med spritsen.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

Pensla bullarna med smält smör och vänd dem i strösocker så de får en fin yta.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, its rare to see a great blog like this one nowadays dddgdfkbeeebfcdk
22 november 2014

I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, its rare to see a great blog like this one nowadays dddgdfkbeeebfcdk

Kommentar av Pia Turkulainen Vuori
31 december 2012

Jag kavlade ut degen och gjorde runda former med ett glas. En klick kräm på en och ett lock. Mycket goda ! Till julen gör jag saffransdeg med vaniljkräm.

Kommentar av osignerat
20 december 2012

Hur mycket kardemumma ska det vara i degen?

Redaktionens kommentar
En tesked ska det vara. Tack!
Kommentar av Jessie
18 november 2012

Gjorde dessa men istället för vaniljkräm så tog jag äppelmos och rullade dem i socker blandat med kanel sen när de var klara. Hur goda som helst!! :)

Kommentar av Jenny
4 november 2011

Nu ligger dom på jäsning en sista gång ska bli riktigt spännande att äta dom sen tror minsann att dom blir riktigt goda =) Tackar och bockar (niger) för detta receptet =)

Kommentar av Sara
11 mars 2011

Jaaaaaaa !!! Dom ska jag baka :DD

Kommentar av Hea
11 september 2010

Håller på att göra de just nu faktiskt!

De har jäst i över en timma utan att ha dubblat i storlek... får vänta lite till och se hur det går. Spännande :-)

Svar av tina
19 maj 2012

jag tror inte dem bli större än hur dom är för bullar brukar inte jäsa mycket mer än hur dem är

Kommentar av Bella
20 oktober 2010

Jag har precis sockrat dem sista bullarna och dem blev riktigt goda! :) Visserligen får man ha lite tålamod när man bakar bullarna, jäsningen tog lite längre tid än vad det stod i receptet. Men det var det värt! :) Nu sitter jag och familjen och fikar och myser men dessa goda bullarna! :)


Vintersoppor

Värmande vintersmaker med råvaror i säsong!

Gråa och kyliga novemberdagar kräver värme inombords. En ångande rotfruktssoppa med fänkål och tomat tinar frusna vintersjälar!

Vintermat måste inte vara lika grå som dagsljuset. Och även om man är miljöklok och väljer mat efter säsong så går det att laga god, vacker och värmande mat i november.
Mota undan förkylningen med basilikasoppa eller gör klassisk, värmande vintersoppa med fisk. Kanske ett långkok på köttsoppa med rotfrukter eller en värmande rödbetssoppa passar en kylig dag när man bara vill vara inomhus?
En vegetarisk gulaschsoppa är en riktigt mustig och värmande vintersoppa. Och så ska man inte glömma ärtsoppan – serverad med grovt bröd är det svårslagen vintermat.
Den som vill krydda soppan lite extra kan prova en rotfruktssoppa med fänkål och chili – en soppa som garanterat värmer i vinterrusket!

 sopprecept.se

Kyckling

Vardagsfest!

När det ska gå snabbt att ordna mat med festkänsla blir det ofta kyckling. Gratinerad kyckling i tomat är både lättlagat och gott.

kycklingrecept.nu

Soppa

Vardag med stil

Tillbaka till vardagen efter alla helger. Starta upp med soppa och hembakat knäckebröd!

sopprecept.se


Sallader

Somriga sallader

I värmen längtar man efter enkel, svalkande mat. Gör en spännande och nyttig quinoasallad med havtorn och marinerade bönor!

Överflödet av jordgubbar gör sig påmint, men desserter passar inte alla dagar. Bjud på modig jordgubbssallad med lagrad ost! För den klassiska smaken passar caesarsallad i eget majestät eller som tillbehör, gärna till grillat. Laxsallad med äpple är uppfriskande liksom pastasallad med ost och skinka. I all enkelhet.

 bärrecept.se


Vardagsfavorit i egen tappning

Fiskpinnar Hemgjorda fiskpinnar slår frysdiskens med hästlängder.

Gratänger

Broccoligratäng En krämig broccoligratäng som smakar och värmer.
Prenumerera direkt! Gratis!

Sås

Rhodeislandsås Snygg färg har rhodeislandsåsen som lyfter salladen eller kanske hamburgaren till nya höjder.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...