Vinbärsbullar

Vinbärssylt ger god smak åt vetebullar. Lite citrus i och du har bullar som passar perfekt med en kopp te eller när du dukar upp stora kakfatet!

Du behöver

Bullar

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 150 g smör eller rapsolja
  • 5dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 1 msk finrivet citronskal
  • (1/2 tsk mald pomeransskal)
  • 1 tsk salt
  • ca 900 g vetemjöl special (1,5 l)
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 100 g smör
  • 1,5 dl vinbärssylt
  • (1/2 dl socker)

Gör så här:

Cirka 30 stora bullar eller 45 mindre.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. (Använder du olja värmer du försiktigt mjölken och tillsätter sedan oljan till degvätskan tillsammans med mjölet.)

Lös jästen med mjölkblandningen. Tvätta citronen noga och raspa skalet. Rör ner salt, socker, finrivet citronskal och eventuellt pomerans.

Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.

Rör samman rumsvarmt smör och eventuellt socker till en jämn smet. (Är sylten mycket söt eller om du inte vill ha så söta bullar använder du bara sylt.)

Bred ut fyllningen över degen - först smör- och sockerblandningen och sedan sylten. Spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.

Rulla samman degen, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.

Mät och skär degen i 30 eller 45 skivor. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

Lägg helst bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något på galler innan de serveras ljumma.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Fruktrecept

Fem om dagen

Paj, sallad, soppa, smoothie. Vi äter gärna fem frukter om dagen, särskilt när de samsas i en fruktsallad!

fruktrecept.se

Pajrecept

Lättlagad fest!

Paj till helgen? Gör någon av de klassiska recepten eller en ny variant av paj med korv och champinjoner!

pajrecept.se


Brownies

Chokladrutor med stil

Brownies åt folket! Framförallt brownies med mörk choklad...

Små, chokladstinna kakor kan aldrig bli fel. Brownies kan bakas i en mängd varianter som passar på allt från eftermiddagsfika till bröllop. Gör enkla brownies med solroskärnor eller bakade med muscovadosocker. Eller baka brownies med mandelbotten. Redaktionen faller för nya brownies med mörk choklad. Serverade med grädde eller vaniljglass är de den perfekta efterrätten eller värsta lyxfikan.

 browniesrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...