Kanelbullar

Den mest klassiska och älskade bullen vi känner! Nybakta kanelbullar är himmelskt gott...

Du behöver

Deg

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 175 gram smör
  • 5dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl special
  • 1 ägg

Fyllning

  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk kanel

Gör så här:

Cirka 30 stora bullar eller 45 små

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.

Rör samman rumsvarmt smör, socker och kanel till en jämn smet. (Om smöret är kallt och hårt - skiva det med osthyvel så mjuknar det snabbare.)

Bred ut fyllningen jämnt över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.

Rulla samman degen med fyllningen i, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.

Mät och skär degen i 30 skivor, om du vill ha stora bullar, och 45 för små bullar. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

Lägg bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö eventuellt över pärlsocker som dekoration.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något under bakduk, på galler. Serveras varma eller ljumma!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Majsan
22 februari 2014

Bakade dessa bullar i höstas och de var verkligen himmelska. Fick leta ett tag nu för att hitta igen receptet, men nu har jag skrivit av det. Har inte Vetemjöl Special utan ungefär hälften vanligt vetemjöl och hälften Manitoba Cream.

Kommentar av baing kid
31 januari 2014

hur lång tid tar det att baka dom?

Redaktionens kommentar
Själva bakande tar nog inte mer än 25-30 minuter. Men jäsningen tar olika lång tid, först 30 minuter och sedan uppåt 60 minuter till.
Kommentar av Hanna
11 juli 2013

de vart helt torra och jag följde receptet helt från början till slutet

Kommentar av Nora
10 juli 2013

dom var de godaste bullarna jagb har ätit allt vart bra

Kommentar av osignerat
4 mars 2013

Bästa recept

Svar av Nora
10 juli 2013

håller med

Kommentar av Jenkan
10 november 2012

Äntligen vet jag vad som varit fel med bullbaket senaste året: 2:a jäsningen! Farmor jäste alltid bullarna 1timme på plåten, inte ynka 30 minuter som står i "alla" recept idag. Tack för påminnelsen :)

Kommentar av C.E
2 september 2012

Äntligen lyckas jag med mina bullar! Tack för ett bra recept!!!

Kommentar av E-Magnusson
10 augusti 2011

har ni något recept på glutefria bullar ?

Kommentar av osignerat
27 maj 2011

vad betyder ca

Svar av Namn/signatur
9 juni 2011

cirka

Kommentar av Daniel
5 maj 2011

Det var synd att ni inte har skrivit ut mängderna i vikt, besitter ej en bakmaskin så det blir för jobbigt att prova sig fram.. Bra sida annars. Väl bemött, Daniel

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

vafflor.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com


Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

Det är någonting speciellt med hembakat bröd. Doften som sprider sig i köket och känslan av enkel lyx när man slår sig ner vid frukostbordet med en hel korg nybakta frukostbullar.
Ska det vara grovt eller fint? Välj dina favoriter efter smak! Klassiska scones går allra fortast och är mångas favorit. Andra vill ha lite tuggmostånd som mättar och väljer rågbullar med linfrön – både nyttigt och gott! Eller gör saftiga morotsbullar och lyxiga honungsbullar med aprikoser.
Klassiska frallor med det rätta fraset passar alltid till en långfrukost, precis som mjuka tekakor. Själva vill vi ha mjuka grahamsbullar – ett bra sätt att vakna lagom nyttig och garanterat gott!

 frukostbullar.se