Kanelbullar

Den mest klassiska och älskade bullen vi känner! Nybakta kanelbullar är himmelskt gott...

Du behöver

Deg

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 175 gram smör
  • 5dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl special
  • 1 ägg

Fyllning

  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk kanel

Gör så här:

Cirka 30 stora bullar eller 45 små

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.

Rör samman rumsvarmt smör, socker och kanel till en jämn smet. (Om smöret är kallt och hårt - skiva det med osthyvel så mjuknar det snabbare.)

Bred ut fyllningen jämnt över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.

Rulla samman degen med fyllningen i, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.

Mät och skär degen i 30 skivor, om du vill ha stora bullar, och 45 för små bullar. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

Lägg bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö eventuellt över pärlsocker som dekoration.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något under bakduk, på galler. Serveras varma eller ljumma!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Majsan
22 februari 2014

Bakade dessa bullar i höstas och de var verkligen himmelska. Fick leta ett tag nu för att hitta igen receptet, men nu har jag skrivit av det. Har inte Vetemjöl Special utan ungefär hälften vanligt vetemjöl och hälften Manitoba Cream.

Kommentar av baing kid
31 januari 2014

hur lång tid tar det att baka dom?

Redaktionens kommentar
Själva bakande tar nog inte mer än 25-30 minuter. Men jäsningen tar olika lång tid, först 30 minuter och sedan uppåt 60 minuter till.
Kommentar av Hanna
11 juli 2013

de vart helt torra och jag följde receptet helt från början till slutet

Kommentar av Nora
10 juli 2013

dom var de godaste bullarna jagb har ätit allt vart bra

Kommentar av osignerat
4 mars 2013

Bästa recept

Svar av Nora
10 juli 2013

håller med

Kommentar av Jenkan
10 november 2012

Äntligen vet jag vad som varit fel med bullbaket senaste året: 2:a jäsningen! Farmor jäste alltid bullarna 1timme på plåten, inte ynka 30 minuter som står i "alla" recept idag. Tack för påminnelsen :)

Kommentar av C.E
2 september 2012

Äntligen lyckas jag med mina bullar! Tack för ett bra recept!!!

Kommentar av E-Magnusson
10 augusti 2011

har ni något recept på glutefria bullar ?

Kommentar av osignerat
27 maj 2011

vad betyder ca

Svar av Namn/signatur
9 juni 2011

cirka

Kommentar av Daniel
5 maj 2011

Det var synd att ni inte har skrivit ut mängderna i vikt, besitter ej en bakmaskin så det blir för jobbigt att prova sig fram.. Bra sida annars. Väl bemött, Daniel

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »

Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se

Scones

Pizzascones

Sugen på hemlagad pizza?

Här är en snabbvariant som passar fint både till enklare huvudrätt eller i stället för en varm macka.

scones.se


Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

Få kakor och fikabröd är lika uppskattade och klassiska som kanelbullen!

Som caféägare fick jag baka plåtvis med dessa gyllenbruna läckerheter. För ung som gammal älskade bullar...

I år är det tio år sedan Kanelbullens dag först firades. Och nog finns det skäl att fira med en nybakad bulle.

bakabullar.se hittar du tipsen för de bästa kanelbullarna. Och skulle du mot förmodan vara trött på just kanelbullar så finns det recept på många andra, goda bullar!

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...