Kanelbullar med äppelmos
Hyvla smör och bred på äppelmos, pudra över kanel...Enklaste och (godaste?) fyllningen i kanelsnäckorna!
Du behöver
Bulldeg
- 50 gram jäst (för söta degar)
- 1 tsk stött kardemumma
- 5dl mjölk
- ca 1,5 l (900g) vetemjöl special
- 2 dl (160g) socker
- 170 gram smör, rumsvarmt
- 1 tsk salt
- 1 ägg till pensling
- (pärlsocker till dekoration)
Fyllning
- 75 g smör, kylskåpskallt
- 2 msk socker, gärna råsocker
- 2 msk kanel
- 1 dl äppelmos
Gör så här:
Cirka 30 stora bullar eller 45 små
Vill du att jäsningen ska komma igång snabbare kan du värma mjölken till 37 grader men det är inte nödvändigt.
Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma och mjölken.
Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Blanda ner det mjuka smöret och sockret. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt saltet.
Knåda i ungefär 12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en fyrkant, cirka 40X40 cm.
Hyvla smöret direkt på degen med en osthyvel. Bred ut äppelmos jämnt över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Strö kanel jämnt över hela ytan. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.
Rulla samman degen med fyllningen i, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.
Mät och skär degen i 30 skivor, om du vill ha stora bullar, och 45 för små bullar. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.
Lägg bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö eventuellt över pärlsocker som dekoration.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.
Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader (något lägre värme och kortare tid om du använder vamluftsugn) i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något, gärna under bakduk, på galler. Serveras varma eller ljumma!