Varför en degrand i vetelängden?

Varför får jag en degrand i botten på mina släta vetelängder?

- AK

Om du får en degig rand i botten tyder det på att längden helt enkelt är dåligt bakad i botten. Är vetebrödet riktigt bakat i övrigt? Hur ser det ut upptill? Är det lagom gräddat på ovansidan?

Det första jag tänker är att du helt enkelt gräddar plåten längre ner i ugnen, så att degen får mera undervärme och blir genomgräddad. Kanske behöver du också förlänga tiden något för att den ska hinna bli genombakad.

Sedan kan det finnas andra skäl - längden kan ha jäst så länge att den börjat sjunka ihop och därför inte kan lyfta i botten. Och det kan också bero på att man öppnat ugnsluckan tidigt i gräddningen så att luften går ur längden och den sjunker lite. Men det troliga är väl dålig undervärme/ för kort gräddningstid.



Recept och foto: Peppar och salt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fruktrecept

Fem om dagen

Paj, sallad, soppa, smoothie. Vi äter gärna fem frukter om dagen, särskilt när de samsas i en fruktsallad!

fruktrecept.se

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se


Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

Skaffa några auberginer så har du kommit en bra bit på väg mot helgmiddan. Få grönsaker är så tacksamma att använda till ugnsrätter, och de är lätta att krydda efter egen smak. Fyll med någonting gott och gratinera halvorna. Köttfärsfyllning eller vegetariskt går lika fint. Eller laga god moussaka! Kanske gratinerar du dem med kyckling och tomat? En god auberginedip är heller inte fel till plockmaten!

 helgmenyn.se