Varför en degrand i vetelängden?

Varför får jag en degrand i botten på mina släta vetelängder?

- AK

Om du får en degig rand i botten tyder det på att längden helt enkelt är dåligt bakad i botten. Är vetebrödet riktigt bakat i övrigt? Hur ser det ut upptill? Är det lagom gräddat på ovansidan?

Det första jag tänker är att du helt enkelt gräddar plåten längre ner i ugnen, så att degen får mera undervärme och blir genomgräddad. Kanske behöver du också förlänga tiden något för att den ska hinna bli genombakad.

Sedan kan det finnas andra skäl - längden kan ha jäst så länge att den börjat sjunka ihop och därför inte kan lyfta i botten. Och det kan också bero på att man öppnat ugnsluckan tidigt i gräddningen så att luften går ur längden och den sjunker lite. Men det troliga är väl dålig undervärme/ för kort gräddningstid.



Recept och foto: Peppar och salt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

scones.se

Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

bakakaka.se


Tårta i långpanna

Tårta till alla!

Studenterna springer ut, sommarens fester drar närmre. Baka tårta i långpanna till många!

För att spara tid i köket nöjer vi oss med en fyllning i tårtan och satsar på garneringen istället - färska bär är ändå nästan det godaste av allt! Sätt gärna färg och smak på långpannetårtan med färska blad också, citronmeliss och mynta blir allra godast. Fyllningen kan varieras i det oändliga; prova våra förslag på citronkräm och mandelkräm! De är lätta att lyckas med och smakar fantastiskt bra. Kavla upp ärmarna och kör igång!

 bakatårta.se