Varför en degrand i vetelängden?

Varför får jag en degrand i botten på mina släta vetelängder?

- AK

Om du får en degig rand i botten tyder det på att längden helt enkelt är dåligt bakad i botten. Är vetebrödet riktigt bakat i övrigt? Hur ser det ut upptill? Är det lagom gräddat på ovansidan?

Det första jag tänker är att du helt enkelt gräddar plåten längre ner i ugnen, så att degen får mera undervärme och blir genomgräddad. Kanske behöver du också förlänga tiden något för att den ska hinna bli genombakad.

Sedan kan det finnas andra skäl - längden kan ha jäst så länge att den börjat sjunka ihop och därför inte kan lyfta i botten. Och det kan också bero på att man öppnat ugnsluckan tidigt i gräddningen så att luften går ur längden och den sjunker lite. Men det troliga är väl dålig undervärme/ för kort gräddningstid.



Recept och foto: Peppar och salt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

smakakor.se

Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

lasagne.nu


Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

Långjäst bröd i alla ära, men det är inte alltid man har tid att vänta. Använd form av något slag så blir det enklare att lyckas med bröden, även om du låter dem jäsa kort tid. Bröden får stöd under jäsningen och faller inte samman. Dessutom får du jämna bröd utan att forma dem…
Gott grahamsbröd eller nyttigt rågbröd passar i form, precis som det klassiska rostbrödet. Vill du snabbt ha ett lyxigt bröd till maten gör du lätt olivbröd eller ostbröd direkt i långpannan. Gott till många på snabbaste sätt!

 hembakatbrod.se