Nougatsnurror

Nougat passar fint som fyllning i bullar. Tillsammans med choklad får de en fin smak!

Du behöver

Deg

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 150 gram smör
  • 5dl mjölk
  • 1,5 dl rårörssocker eller muscovadosocker
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl special
  • 1 ägg

Fyllning

  • 100 g färdig nougat, typ Odense
  • 1/2 dl florsocker
  • 50 g smör
  • 1 msk kakao
  • chokladströssel

Gör så här:

30 stora bullar

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Lös jästen i mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.

Rör samman nougat, smör, florsocker och kakao till en jämn smet. Bred ut fyllningen över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.

Rulla samman degen med fyllningen i, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.

Mät och skär degen i cirka 30 skivor. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

Lägg bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg och strö över lite strössel.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

påskgodisrecept.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com


Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

Riktigt bra mat är viktig tidigt i livet. Förutom att det är enkelt att laga själv sparar hemlagat också pengar. Vi ger dig råd och inspiration så du kan komma igång!

Bebisens första grönsaksmos och bärmos följs av rätter med mer konsistens. Till stor del kan hela familjen äta samma mat men några lösningar är bra att ha i bakfickan. Att ha mellanmålet redo sparar många tårar och blodsockerdippar, så prova hemkokt välling eller ett recept på osötade muffins som äts upp till sista smulan. Mycket matglädje önskar redaktionen!

 barnmatsrecept.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...